Свят

Бразилия блокира „X“ на Мъск, след като компанията отказва да назове местен представител на фона на спор със съдия

От Euronews България Euronews България
Musk Снимка: АП, архив.

Бразилия започна да блокира социалната медийна платформа „X“ на Илон Мъск, правейки я до голяма степен недостъпна както в интернет, така и чрез мобилни приложения, след като милиардерът отказа да посочи правен представител в страната.

Този ход ескалира продължилата месеци наред вражда между Мъск и съдия от Върховния съд на Бразилия относно свободата на словото, крайно десните акаунти и дезинформацията. Съдия Александре де Мораеш разпореди спирането на дейността в петък. За да блокира „X“, бразилският телекомуникационен регулатор, „Anatel“, каза на доставчиците на интернет услуги да спрат достъпа на потребителите до платформата на социалната медия. В събота след полунощ местно време големите оператори започнаха да правят това, предаде АП. 

Де Мораеш предупреди Мъск в сряда вечерта, че „X“ може да бъде блокиран в Бразилия, ако не изпълни заповедта му да посочи представител, и определи 24-часов срок. Компанията не е имала представител в страната от началото на този месец.

„Илон Мъск демонстрира пълно незачитане на бразилския суверенитет и по-специално на съдебната система, като се представя за истински наднационален субект, неподвластен на законите на всяка страна“, пише Де Мораеш в решението си от петък.

Съдията заяви, че платформата ще остане спряна, докато не изпълни заповедта му, и също така определи дневна глоба от 50 000 реала (8900 долара) за хора или компании, които използват VPN за достъп до нея. Бразилия е един от най-големите пазари за „X“, който се бори със загубата на рекламодатели, откакто Мъск закупи бившия Twitter през 2022 г. Групата за пазарни проучвания „Emarketer“ твърди, че около 40 милиона бразилци, приблизително една пета от населението, имат достъп до „X“ поне веднъж месечно.

Късно в четвъртък „X“ публикува на официалната си страница „Глобални правителствени въпроси“, че очаква „X“ да бъде затворен от де Мораеш, „просто защото няма да изпълним незаконните му заповеди за цензуриране на политическите му опоненти“. „Когато се опитахме да се защитим в съда, съдия де Мораес заплаши бразилския ни правен представител със затвор. Дори след като тя подаде оставка, той замрази всичките ѝ банкови сметки“, пише още компанията.

„X“ влезе в сблъсък с Де Мораеш заради нежеланието си да изпълнява заповеди за блокиране на потребители. Акаунтите, които платформата преди това е закривала по бразилски заповеди, включват законодатели, свързани с дясната партия на бившия президент Жаир Болсонаро, и активисти, обвинени в подкопаване на бразилската демокрация. През април адвокатите на „X“ изпратиха документ до Върховния съд, в който се казва, че от 2019 г. насам тя е спряла или блокирала 226 потребители.

Защитниците на Де Мораеш твърдят, че действията му, насочени към „Х“, са били законни, подкрепени от повечето от членовете на пълния състав на съда и са служили за защита на демокрацията в момент, когато тя е застрашена. В петък той пише, че решението му се основава на бразилското законодателство, изискващо от компаниите за интернет услуги да имат представителство в страната, за да могат да бъдат уведомявани при наличието на съответни съдебни решения и да предприемат необходимите действия - конкретно сваляне на незаконно съдържание, публикувано от потребители, и очаквано изхвърляне на дезинформация по време на общинските избори през октомври.

В четвъртък вечерта „Starlink“, доставчикът на сателитен интернет на Мъск, заяви в „X“, че тази седмица Де Мораеш е замразила финансите му, което му пречи да извършва каквито и да било транзакции в страната, където има повече от 250 000 клиенти.

„Тази заповед се основава на необоснованото решение, че „Starlink“ трябва да отговаря за глобите, наложени - по противоконституционен начин - на „X“. Тя е издадена тайно и без да се предостави на „Starlink“ нито една от справедливите съдебни процедури, гарантирани от Конституцията на Бразилия. Възнамеряваме да разгледаме въпроса по съдебен път“, се казва в изявлението на „Starlink“. Адвокатската кантора, представляваща „Starlink“, заяви пред Associated Press, че компанията е обжалвала, но не пожела да направи допълнителен коментар.

Мъск публикува в „X“, че „SpaceX“, която управлява „Starlink“, ще предоставя безплатна интернет услуга в Бразилия „до решаването на въпроса“, тъй като „не можем да получим плащане, но не искаме да прекъсваме никого“.

Въпреки че заповедта за спиране на дейността на „X“ е последвана от предупреждения и глоби и затова е уместна, предприемането на действия срещу „Starlink“ изглежда „много съмнително“, каза Лука Бели, координатор на Центъра за технологии и общество към фондация „Жетулио Варгас“.