Свят

Френските власти пуснаха основателя на Telegram под гаранция, но му повдигнаха обвинения

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Telegram 5336273 1280 Pixabay.

Шефът и основател на Telegram Павел Дуров е поставен под официално разследване във Франция, заради потенциално развитие на организирана престъпност в приложението за изпращане на съобщения. Това съобщават от прокуратурата в Париж. Дуров не е задържан под стража, а е поставен под съдебен надзор и трябва да плати гаранция в размер на 5 млн. евро.

Роденият в Русия милиардер, който е и френски гражданин, също така трябва да се явява във френски полицейски участък два пъти седмично и няма право да напуска територията на Франция. Според законите на Париж започването на официално разследване не означава, че лицето е виновно, нито че непременно трябва да бъде съдено, но показва, че съдиите считат, че има достатъчно основания за стартиране на процедура. Досега Дуров не е коментирал публично ситуацията. Адвокатът му, Давид-Оливие Камински, заяви, че Telegram спазва във всяко отношение европейските цифрови разпоредби и се модерира по същите стандарти като другите социални мрежи. На свой ред говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира задържането на Telegram, като заяви, че то е „предизвикало шок в целия свят“.

Арестът предизвика шок в целия свят. Реагирахме, тъй като руските дипломати са длъжни да направят нещо, когато има замесен руски гражданин.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство

От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж е дълбоко ангажиран със свободата на словото и че решението за задържането на Дуров не е политическо“. Междувременно Елон Мъск, собственик на X, защити предприемача, като заяви, че умереност е „пропагандна дума“ за цензура. Той призова за освобождаването на милиардера. По-късно Крис Павловски, основател на противоречиво приложение за споделяне на видеоклипове Rumble, заяви, че е напуснал Европа след задържането на Дуров.

 

След ареста на Павел Дуров: Какво ще се случи с Telegram?

Задържането на собственика на Телеграм Павел Дуров може да усложни руските военни планове в Украйна. Telegram е много популярен сред рускоговорящите и има решаваща роля във войната в Украйна, както за операциите на терен, така и за разпространението на тезите на Москва. Според Института за изследване на войната тя е „основната алтернатива на официалните комуникации за руския военен персонал в Украйна“.

 

Това не е просто източник на новини, а е един вид ключов месинджър, който се използва за координиране на действията, на различни нива за съхраняване на видео, за споделяне на големи файлове и всички подобни неща. Имате много канали, повече или по-малко пряко свързани с Кремъл или с Министерството на отбраната на Русия.

Кристин Дюгоан-Клеман, асоцииран изследовател в Бизнес училището на Сорбоната

Telegram наистина е криптиран чат и успешно избягва да бъде поставен под контрола на руското правителство през 2018 г. Но според експертите Кремъл е успял да го манипулира, като е насърчил по-строго законодателство върху дейността му.

 

Собствениците на канал, който има повече от 10 000 последователи трябва да даде информация на Roskomnadzor, която е организацията, отговорна за контрола на всички медии и социални мрежи. Така че не е налице някакъв вид контрол.

Кристин Дюгоан-Клеман, асоцииран изследовател в бизнес училището на Сорбоната

След като главният изпълнителен директор на компанията е в затвора в европейска държава, руските сили може да започнат да напускат Telegram, който в краен случай може да бъде напълно блокиран в страната. Тази несигурност вероятно ще се отрази на руските фронтови операции, макар да изглежда малко вероятно френските власти да могат да разкрият информацията, съдържаща се в криптираните чатове.

 

Те биха могли да се опитат да го направят. Това би било незаконно, тъй като на ниво ЕС няма решение за това да се разрешава четенето на съобщения. Преди три месеца ЕС не можа да постигне споразумение по този въпрос. Така че да, те биха могли да се опитат да го направят с помощта на тайните служби или каквото и да било друго.

Аксел Легай, професор в Ecole polytechnique de Louvain

Задържането на Дуров може скоро да се превърне в дипломатически инцидент между Франция и Русия. Руското посолство в Париж обвини Франция, че отказва да сътрудничи, но френският президент Макрон гарантира, че задържането не е „политическо решение".