Общество

Основателят на приложението Telegram Павел Дуров е арестуван на летище във Франция

От Euronews България Euronews България
Telegram Co Founder Pavel Durov AP Снимка: AP

Според френските медии, милиардерът с руско и френско гражданство се издирва по обвинение, че е позволил на наркодилъри и сексуални престъпници да работят с приложението.

Дуров, за когото е издадена заповед за арест във Франция, е бил арестуван, след като е долетял на летище Льо Бурже край Париж с частния си самолет в събота вечерта. Според френските медии разследването се фокусира върху липсата на модератори в Telegram, което според полицията позволява на приложението за съобщения безпрепятствено да се извършва престъпна дейност, като търговия с наркотици и създаване на педофилски мрежи.

Арестът му предизвика вълна от безпокойство в технологичната общност и сред защитниците на свободата в интернет. Telegram, който има близо милиард потребители, е известен с това, че акцентира върху неприкосновеността на личния живот и криптирането - характеристики, които го направиха популярен, но и противоречив.

Въздействието на Telegram

Telegram се превърна в една от водещите платформи за социални медии, нареждайки се до гиганти като Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok и WeChat. Влиянието ѝ е особено забележимо в Русия, Украйна и републиките от бившия Съветски съюз.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Telegram се превърна в основен източник на нефилтрирано съдържание за войната и политиката, свързана с конфликта, но беше и източник на дезинформация.

Някои анализатори я описват като „виртуално бойно поле“, използвано интензивно както от украинския президент Володимир Зеленски и неговите служители, така и от руското правителство.

Това обаче е приложение, което все още не отговаря на изискванията на Европейския съюз, което доведе до временното му спиране в някои страни членки, като например Испания.

Миналото на Дуров в търсене на свободата

Роденият в Русия Павел Дуров основава Telegram заедно с брат си през 2013 г. Той напуска Русия през 2014 г., след като отказва да се съобрази с исканията на правителството да закрие опозиционните общности в неговата социална медийна платформа VKontakte, която в крайна сметка продава.

В интервю за американския журналист Тъкър Карлсън през април Павел Дуров обясни заминаването си от Русия и търсенето на дом за компанията си, което включва престой в Берлин, Лондон, Сингапур и Сан Франциско. „Предпочитам да бъда свободен, отколкото да изпълнявам заповеди от някого“, каза Дуров, подчертавайки ангажимента си към свободата на изразяване и неприкосновеността на личния живот.

Последици за свободата в интернет

Арестът на Дуров повдига важни въпроси за баланса между свободата на изразяване и необходимостта от модериране на онлайн съдържанието. Telegram е критикуван за сравнително слабия си подход към модерирането, който е позволил платформата да се използва за незаконни дейности, но също така е предоставил пространство за свободно изразяване в авторитарни режими.

Това дело може да има далечни последици за социалните медии и платформите за съобщения по целия свят, като може да повлияе на бъдещите политики за модериране на съдържанието и на начина, по който тези платформи функционират в различни правни системи.