Общество

Telegram вече играе ролята на „тъмната мрежа“, смята киберексперт

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Никои от мобилните приложения като Telegram дават едно ниво на анонимност, което прави много трудно установяването на подателите или извършителите на нередни и неморални действия, свързани с деца в интернет. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria експертът по киберсигурност Кирил Григоров.

Доста лесно е да се скриеш зад профил в Telegram и е доста трудно да бъде разкрит истинския извършител на подобни престъпления. По думите на Григоров ГДБОП върши работата си съвестно що се отнася до подобни престъпления, а усилията на службите са насочени именно в установяването и прекратяването на подобни практики.

Нещата, които до момента се обменяха като информация основно в тъмната мрежа, сега почти изцяло са се преместили в Telegram.

Според Кирил Григоров е изключително важно още от ранна детска възраст децата да бъдат учени на това до каква степен могат да споделят лична информация в онлайн пространството. Обучението и превенцията са ключови фактори в това да бъдем добре защитени в мрежата, категоричен беше киберекспертът.

Целия разговор вижте във видеото.