Общество

Разследване на Euronews Bulgaria: Разменят снимки и контакти на "лесни" непълнолетни момичета в тайни групи

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Порнографски снимки, имена и телефони на 15-годишни момичета се разпространяват в над 20 групи в „Телеграм“. Групи, създадени специално за разпространение и търсене на „лесни“ момичета в различните градове у нас. Всички между 15 и 25 годишни. Това установи екип на Euronews Bulgaria, който успя да се внедри в тези телеграм канали. Втората част от разследването може да видите тук.

Всеки, който е бил в телеграм чат, писал е в "Мотикаря" (популярните в миналото сайт и Фейсбук група, чиито създатели бяха арестувани по обвинения за разпространение на порнографски материали - б. а.) е наравно виновен с този човек да стигнем до тук, разказва Дари Овчарова. Те я момичето, заради което районната прокуратура в Стара Загора се самосезира и започва проверка.

 

Да, приложение може да се използва от престъпници, но по-добре да са там и да знаем, че са там, отколкото да затворим приложението и да не знаем къде ще отидат. В тези групи имаше случаи на споделяне на лични данни на момиче, мисля в София...

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност

Оказва се, че голи момичета, насилвани и подстригвани, се е превърнало в традиция в Стара Загора. Потребител с никнейм „Az Ti” публикува интимни снимки на момиче, което твърди, че е от Пловдив и е родено 2007 година, което означава, че е на 16 години. Мъжът публикува и личния номер на момичето. Споделянето на две имена, телефони, адрес, работно място и къде учат не е рядкост в порнографските групи в "Телеграм".

 

"Става мода, това се позволява. Това не може да стане в едно демократично общество, където ценностите са ясни, в което се знае кое е добро и кое е зло и се знае, че насилието е зло. Насилието основано на пола е още по-голямо зло", заявяват от неправителствената организация "Анимус". 

"Започват често с това да се покажем голи на камерата, какво толкова ще стане... Вече те имам по сутиен, искам те по-гола, за да не те покажа на баща ти и жертвата започва да изпълнява желания", разказва още Тулев как започва изнудването на момичетата.

После идва масово разпространение на данни и снимки в тайни групи, които не могат да бъдат намерени през търсачката на приложението. Репортер на Евронюз България успя да се внедри в групите. И откри, че работят централизирано, ръководени от едни и същи хора.

Първо се създава една публична група майка -  в случая BG AMATEUR. В нея "админите" проверяват хората и ако ги одобрят им дават линк за достъп до следващите тайни групи. А в тайните групи потребителите имат и разменят снимки и данни за стотици момичета.

 

"Да, в "Телеграм" има терористи. Там има педофили. Да има хора, които разпространяват дрога, значи ли, че трябва да затворим телеграм, те ще отидат другаде. По-добре да знаем къде са и да сме крачка напред.

Любомир Тулев, кибер експерт

А запитвания за директен сексуален акт с непълнолетни има много. Върхът на незаконната пирамида е тайната група озаглавена “Изнасилвания и малки”. В нея се споделят порнографски кадри с малолетни и непълнолетни, както и кадри на изнасилвания на жени и момичета. Влизането в тези канали обаче става след специална проверка.

 

"Винаги е имало порнографски сайтове, в България и педофилията е широко разпространена, а и България е популярна секс дестинция. Такъв тип насилие започва да се нормализира, което е отвратително", смятат от "Анимус".

"Телеграм" не позволява правенето на снимки на дисплея и съдържанието на тези канали. Така залавянето на тези хора става изключително трудно.

В интернет няма опцията "delete", дори да я изтрием. Веднъж създадено, изпратено някъде, винаги трябва да знаем, че това съдържание някъде може да се появи. Просто разберете, че в интернет бутонът "delete" не съществува. 

По темата работиха още Йоана Георгиева и Теодор Лазаров.