Общество

Тормоз в интернет: Снимки и контакти на десетки момичета се разпространяват в Telegram

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Ще ви разкажем историята на Михаела – едно от многото момичета, чиито снимки са били разпространени в мрежата от Телеграм групи за порнографски снимкови и видео материали. След случая в Стара Загора Михаела решава да разкаже своята история и да застане с лицето си, за да може да се даде повече гласност на тормоза над жени.

Една сутрин се събудих и имах много покани за следване в Инстаграм – около 200 или 300. Зачудих се, знаех, че няма как да е грешка на алгоритъма, но не му обърнах внимание. Но това продължи следващите дни също. И споделих на моите приятелки, които казаха – да не си пусната в тия групи в Телеграм.

Михаела

Оказва се точно така. Снимки от личния профил на Михаела са били изтеглени и пуснати в една от многото групи* в Телеграм за порнографско съдържание, чийто членове наброяват над 12 000.

Няколко човека, супер случайни, ми писаха и ми казаха, че мои снимки са в тази група. Аз се поинтересувах и помолих човека, който ми писа, да ми ги прати. Това бяха снимки по бански от моя Инстаграм профил, които са обработени така, че все едно аз съм без долнище на банския. В началото бях толкова шокирана, че чак ми стана смешно. Аз пет минути се смях.

Михаела не е първото, нито последното момиче с подобна история. Всеки ден профилите и снимките на десетки жени се разпространяват в Телеграм в опит да се намери порнографско съдържание с тях. Екипът на Euronews успя да разговаря с един от потребителите в тези групи, който ни разказа още за тях.

Гледам някой път пращат линкове към групи, озаглавени „teen” – тоест педофилски извращения. В такива групи даже за малко не влизам, защото ми е прекалено. Ама тия, които са за възрастни, то си е все едно порно сайт.

Анонимен потребител

Групите с така нареченото забранено съдържание са с ограничен достъп. Но администраторите любезно обясняват как може да се влезе. А търсенето на детска порнография не е рядкост. Разликата обаче с порно сайт е, че снимките и видеата са на жени и момичета, които никога не са давали своето съгласие.

Започваш да се чувстваш супер гадно и виновно. Сега се чудиш защо си в тези групи, защо са ти пуснали снимките, кой го е направил, защо някакви хора ти пишат и те обиждат. А понеже аз съм по-едра ме нариха кит, наричаха ме свиня. Мога да ти кажа, че аз 1-2 месеца не можах да се отърся от тази история.

Михаела

В Телеграм групите могат да се намерят и потребители, които дори се хвалят с тормоза, който са упражнили над някое от момичетата, чиито профили са били разпространени. Според анонимния потребител, с когото разговаряхме, причината за това е много елементарна.

Колкото повече порно гледаш, толкова повече ти омръзва това, което си гледал и минаваш на следващото ниво. И все по-извратени неща искаш и търсиш.

Анонимен потребител

Огромният брой на потребителите в тези групи създава у Михаела усещането, че всеки срещнат мъж може да е техен член и да е виждал и дори търсил нейните снимки.

Всеки втори мъж, който видя, това може да е мъж, който ми е видял задника, може да ми е свалил снимките, това може да е човека, който ги е обработил, разказва Михаела.

За нея най-големият проблем не е, че хората в групите са видели нейните снимки. Реакцията на майка ѝ след като разбира за случилото се, не е по-различна от очакванията, тя дори е попитала дъщеря си защо е публикувала свои снимки по бански.

Въпреки че случката кара Михаела да се страхува за своята физическа безопасност, тя все пак решава да покаже лицето, разказвайки я. За да даде пример на други момичета.

Не ме е срам, за това реших да си покажа лицето. Защото това утре може да се случи на твоята дъщеря или на някой друг. И това няма спре. Докато не му се даде гласност, категорично е момичето. 

В света на възрастните всичко се движи от секс и пари...и ти го знаеш.

Анонимен потребител

*Euronews Bulgaria разполага с имената на Telegram групите, но от етични съображения няма да ги публикуваме