Свят

Telegram: Дуров няма какво да крие

От Euronews България Euronews България
Pavel Durov AP (1) Снимка: АП, архив.

Павел Дуров, роденият в Русия основател на Telegram, който беше арестуван в Париж, няма какво да крие и е абсурдно да се държи собственикът отговорен за злоупотреба с платформата за съобщения и социални медии, се казва в изявление на Telegram, цитирано от Ройтерс.

Дуров, 39-годишен милиардер, беше арестуван на летище Льо Бурже край Париж малко след като късно в събота кацна с частен самолет от Азербайджан.

Арестът на главния изпълнителен директор на Telegram предизвика предупреждение от Москва към Париж, че трябва да му бъдат признати правата, и критики от собственика на X Илон Мъск, който заяви, че свободата на словото в Европа е подложена на атака.

В кратко изявление Telegram, публикувано след полунощ парижко време, не дава подробности за ареста, но заявява, че базираната в Дубай компания спазва законите на Европейския съюз и че нейната модерация е „в рамките на стандартите на индустрията и постоянно се подобрява“.

„Главният изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров няма какво да крие и пътува често в Европа“, заяви Telegram. „Абсурдно е да се твърди, че дадена платформа или нейният собственик са отговорни за злоупотребите с нея.“

„Очакваме бързо разрешаване на тази ситуация. Telegram е с всички вас.“

Дуров, който има двойно гражданство - френско и на Обединените арабски емирства, е бил арестуван в рамките на предварително полицейско разследване за предполагаемо допускане на широк спектър от престъпления поради липса на модератори в Telegram и липса на сътрудничество с полицията, съобщи източник от френската полиция.

Източникът заяви, че разследването се води от жандармерията за киберсигурност и националната полицейска служба на Франция за борба с измамите, и добави, че съдията-следовател е специализирал в областта на организираната престъпност.

Telegram е основана от Дуров, който напусна Русия през 2014 г., след като отказа да се съобрази с исканията за закриване на опозиционните общности в своята социална медийна платформа VK, която той продаде.

Криптираното приложение, което има близо 1 млрд. потребители, е особено влиятелно в Русия, Украйна и републиките от бившия Съветски съюз. То се нарежда сред основните платформи за социални медии след Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok и WeChat.

Дуров, който е роден в Ленинград и е завършил Санктпетербургския държавен университет, определя политическите си възгледи като „либертариански“ и казва, че е вдъхновен от съоснователя на Apple Стив Джобс.
Оценяван от Forbes като притежаващ състояние от 15,5 млрд. долара, през април Дуров заяви, че някои правителства са се опитали да му окажат натиск, но приложението трябва да остане неутрална платформа, а не „играч в геополитиката“.

Дуров, чийто арест стана водеща новина в Русия, измисли идеята за приложение за криптирани съобщения, докато беше подложен на натиск от руските власти. Неговият по-малък брат Николай е автор на криптирането.

„Предпочитам да бъда свободен, отколкото да приемам заповеди от когото и да било“, каза Дуров през април за излизането си от Русия и търсенето на дом за компанията си, което включваше престои в Берлин, Лондон, Сингапур и Сан Франциско.

Руският депутат Мария Бутина, която прекара 15 месеца в американски затвор за това, че е действала като нерегистриран руски агент, заяви, че Дуров „е политически затворник - жертва на лов на вещици от страна на Запада“.