Свят

Спорна съдебна реформа в Мексико: Протестиращи нахлуха в сградата на Сената

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Мексикански законодатели бяха принудени да прекратят дебатите по спорна съдебна реформа, след като протестиращи нахлуха в заседателната зала на горната камара на Сената.

Очакваше се след края на дебата да се проведе гласуване по мащабната конституционна реформа, според която мексиканците ще избират съдиите на всички нива на управление чрез всенародно гласуване. Но когато тълпата нахлу в горната камара, председателят на Сената евакуира политиците. Според комуникационния екип на Сената, най-малко един човек е бил ранен при размириците.

За конституционните промени се застъпва мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който критикува Върховния съд на страната си, защото органът се изправи на пътя на някои от неговите политически предложения. Критици и наблюдатели твърдят, че планът може да застраши независимостта на съдебната власт.

Ние защитаваме републиката. Политиците се опитват да съсредоточат трите клона на властта в един човек, а именно отиващия си президент. Той иска да има пълен контрол над властта, но ние няма да го позволим.

Педро Алварес, служител във федералния съд

Въпреки размириците през последните седмици планът премина през долната камара на Конгреса миналата седмица и бе предаден на Сената, където партията „Морена“ на Лопес Обрадор нямаше необходимото мнозинство, за да го одобри. Опозиционният сенатор Мигел Анхел Юнес Маркес обяви във вторник вечерта, че ще промени принадлежността си към управляващия блок и ще гласува в подкрепа на спорната съдебна реформа. Това означава, че реформата може да бъде приета с минимално мнозинство.

При липсата на диалог от страна на политиците, днес виждаме резултата. Влязохме със сила в Сената, защото нямаме друг избор.

Майули Мартинес Симон, сенатор от опозиционната партия

Следващият президент на Мексико ще бъде Клаудия Шейнбаум, която спечели убедителна победа на изборите през юни. Тя бе подкрепена от Лопес Обрадор. Шейнбаум подкрепя реформата, като многократно е казвала, че процесът на номиниране на кандидати за съдии ще бъде разделен между трите клона на властта.