Свят

Мобилно приложение помага на мигранти в Мексико

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Migrants Mexico Us AP Снимка: АП, архив

Хиляди мигранти, които преминават през Мексико на път за САЩ, се озовават в Мексико сити. Те чакат със седмици - дори месеци - преди да си осигурят среща за търсене на убежище в Съединените Щати чрез мобилното приложение на американската митническа и гранична служба. Въпреки че всеки ден се издават 1450 разрешителни, хиляди хора остават в неизвестност, живеейки в импровизирани лагери с лоши санитарни условия. 

В един мигрантски лагер в квартал Ла Мерсед стотици палатки изпълват площада пред църквата. Тук мигрантите са се организирали и са построили импровизирана помпа, която пренася вода от обществената система и я разпределя по определен график, като всяка палатка получава по четири кофи вода всеки ден.

 

Надявам се да постигна целите си и да стигна до Съединените щати. Все още не съм успял да си уредя среща, за да поискам убежище в Съединените Щати. Чакам вече около осем месеца и половина.

Хектор Магаланес, венецуелски мигрант

От юни насам, когато администрацията на Байдън обяви значителни ограничения за мигрантите, мобилното приложение се превърна в един от малкото начини да се поиска убежище в Съединените Щати. Платформата е с разширен достъп и обхваща Северно и Централно Мексико, а отскоро и най-южните части на страната. Но дългото чакане при осигуряване на среща, страхът от картели на границата и засилените репресии от страна на мексиканските власти превърнаха Мексико Сити от транзитна точка във временна дестинация за хиляди хора от края на 2023 г. насам. Капацитетът на убежищата в града също е ограничен.