Свят

В търсене на по-добро бъдеще: Мигранти от Сенегал предприемат рисковани пътувания до Испания

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Senegal Fermerki Zheni Fermeri Jeni Hrana Pazar AP Снимка: AP архив

Саламба Ндиайе от Сенегал два пъти се опитва да емигрира в Испания безуспешно.
При втория си опит Ндиайе стига до Мароко, но веднага е арестувана и върната обратно в Сенегал. Присъединила се е към стотици други хора, тръгнали на опасно пътешествие от водите близо до дома ѝ до Канарските острови. Въпреки опасностите, тя остава непоколебима. Тя твърди, че в родната си страна няма бъдеще.

Засега училището е в почивка, но по-късно ще започнем отново. А аз нямам пари да си го позволя. Дори попитах майка ми дали да не прекъсна обучението си и да отида да се занимавам с нещо друго. Мечтата ми беше да строя сгради. Това беше моята цел, за да мога да помогна на майка ми и на себе си.

Саламба Ндиайе, студент

Майката на Саламба, Фату Нианг не подкрепя плановете на дъщеря си да напусне страната, но разбира защо младите биха искали да живеят другаде. Семейството, както и останалата част от общността в малкото градче Тиароа-сюр-мер, е заето предимно в риболовната индустрия. Рибарите казват, че почти не могат да намерят риба, откакто морето е завладяно от промишлени риболовни кораби. 

Тези плавателни съдове превъзхождат традиционните лодки, използвани от местните рибари.

Тези деца не познават нищо друго освен морето, а сега в морето няма нищо. Ако страната направи нещо за младите, те няма да си тръгнат. Няма друг начин да ги накараме да останат. Тук няма работа.

Фату Нианг, продавач на риба

Според доклад на групата за защита на правата на мигрантите Walking Borders от юни тази година, през първите пет месеца на 2024 г. близо 5000 мигранти са загинали при опит да достигнат Канарските острови.

Испанският министър-председател Педро Санчес ще посети африканските страни Мавритания, Сенегал и Гамбия тази седмица с цел да ограничи миграцията по смъртоносния маршрут. Желаещите да пътуват обаче едва ли ще бъдат възпрепятствани.