Европа

Лодка с мигранти се е преобърнала в река Дрина, Сърбия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Екипите за издирване на Босна и Херцеговина и Сърбия продължиха издирването на изчезнали мигранти от Близкия изток. Те са били в лодка, преобърнала се ден по-рано в река Дрина, която граничи с двете държави. Спасителите са открили 18 живи души, включително три деца, които са успели да стигнат до брега на реката, съобщиха сръбските власти. Десет тела, сред които тялото на 9-месечно бебе и майка му, са били извадени. 

 

Река Дрина и особено тази част от Байна Басте до Зворник се намира между две водноелектрически централи, така че има чести промени в нивото на водата. Не е безопасно водния басейн да бъде пресичан. Особено през нощта. 

Владан Ранкич, ръководител на водния спасителен екип

В издирването по реката и бреговете ѝ участват служители на граничната полиция на Босна и Херцеговина, пожарникари от босненския град Братунац, водолази от Службата за гражданска защита на Република Сръбска и сръбската полиция. Сърбия се намира на така наречения балкански миграционен маршрут към Западна Европа. През последното десетилетие най-малко 40 души са загинали при опит да прекосят река Дрина. 

От 18-те мигранти, които са успели да стигнат до брега, 16 са от Сирия, а двама - от Египет, съобщи сръбската полиция. Десет от тях са непълнолетни. Не е възможно да се потвърди точният брой на хората на преобърнатия плавателен съд.

Мигрантите, които използват т.нар. балкански сухопътен маршрут в усилията си да достигнат Западна Европа, идват в Сърбия от България или Северна Македония, преди да продължат към Унгария, Хърватия или Босна.