Европа

Албания ще приема временно мигранти, изпратени от Италия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Албания ще приема мигранти, опитващи се да достигнат Италия. Албанският министър-председател Еди Рама и Джорджия Мелони подписаха петгодишно споразумение през ноември миналата година. Двете държави се разбраха всеки месец да бъдат приютявани до 3000 мигранти. За целта Италия финансира два центъра в Албания.

Жестоката ситуация принуждава хората да поемат по все по-опасни маршрути, за да стигнат до Европа. Нямаме никаква гаранция за регулациите, които ще се прилагат в тези центрове. За Италия е трудно да осигури нужното на търсещите убежище в страната. Още по-трудно ще бъде това да се случва в трета страна.

Сара Бонфанти - Международен спасителен комитет

Италианският посланик в Албания Фабрицио Бучи съобщи, че в центровете ще се изпращат само мъже, чиито молби за убежище в Италия са отхвърлени. В Италия ще бъдат настанявани хора от по-уязвимите групи като жени, деца, възрастни, болни или ранени. Посланикът добави, че и семействата няма да бъдат разделяни. Мигрантите, които са изпратени в Албания, ще запазят правото си да кандидатстват повторно за убежище в Италия.

Центровете ще бъдат под италианска юрисдикция. Един от тях е разположен в село Джадър. Местните жители се надяват да намерят повече работни места. Повече от две трети от населението на Джадър е емигрирало в последните 30 години.

Сандер Прека - кмет на село Джадър

Някои хора се съмняваха в това начинание, защото мислеха, че ще дойдат странни хора с различен произход. Нашият народ също е преживял чувството за изолираност, поемайки по пътя на мигранта. Трябва да се отнесем с уважение и гостоприемство към чужденците.

Двата центъра ще струват на Италия 670 млн. евро за пет години. Албания осигурява външната охрана на съоръженията.

Споразумението за миграцията беше одобрено и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя акцентира, че това е добър пример за нестандартно решение на проблема с миграцията в Европа.