Европа

Финландия ще връща мигранти от границата с Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Финландските депутати одобриха със 167 гласа спорен законопроект, който позволява на граничната полиция да връща мигранти от трети страни, опитващи се да влязат от територията на Русия. Хелзинки смята, че действията на съседната страна са „хибридна война“ срещу националните му интереси. Финландското правителство се аргументира, че Москва насочва чужденци без документи за самоличност към границата между двете страни, за да засилва натиска върху граничните служители.

Този закон е подготовка за ситуация, в която Финландия може отново да се превърне в мишена на хибридно влияние чрез управлявана миграция на хора, които търсят убежище. Надявам се да не се наложи използването на закона, но ние трябва да сме подготвени.

Петери Орпо – премиер на Финландия

Документът, чиято валидност ще бъде една година, беше одобрен с минимален брой гласове, необходими за приемането му в 200-членния парламент в Хелзинки.

Критиците на закона смятат, че той влиза в противоречие с конституцията на Финландия и международните ѝ ангажименти в сферата на правата на човека.

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Майкъл О`Флахърти призова за оттегляне на законопроекта.