Европа

Александър Стуб е новият държавен глава на Финландия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Кандидатът на десноцентристите Александър Стуб обяви победа, а съперникът му от зелената партия Пекка Хаависто призна поражението си при преброени 100% от гласовете след втория тур на президентските избори във Финландия. Подкрепата за Стуб е малко над 52 %, докато за Хаависто тя е малко под 48 %. Опитът във външната политика беше ключов и за двамата кандидати, които са заемали и поста на външен министър. В победната си реч Стуб заяви, че иска да види страната "в ядрото на НАТО".

Искам да видя Финландия в ядрото на НАТО. Трябва да бъдем доставчик на сигурност, а не потребител. Трябва да покажем, че имаме непоколебима и силна подкрепа, като защитаваме нашата граница с Русия. Нямаме ограничения за членството си в НАТО. Решихме да участваме в две ключови операции; едната тук, в Балтийско море, а другата - във въздушното пространство на Румъния и България. Има много очаквания към нас като член на НАТО.

Александър Стуб, бивш министър-председател на Финландия и кандидат за президент

По време на кампанията и Стуб, и Хаависто изразиха силна подкрепа за Украйна и призоваха за повече санкции срещу Москва. Стуб повтори това, като заяви, че Киев заслужава "цялата подкрепа, която Финландия може да даде".

За разлика от повечето европейски страни, президентът на Финландия притежава изпълнителната власт при формулирането на външната политика и политиката на сигурност заедно с правителството, особено по отношение на страни извън Европейския съюз като Съединените щати, Русия и Китай. Държавният глава командва и армията.