Свят

Финландците на прага на президентски избори: Двама опитни политици влизат в надпреварата

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Финландците ще избират между двама опитни политици за следващ държавен глава. Неговата основна задача ще бъде да ръководи външната политика и политиката на сигурност на скандинавската страна, след като тя вече е член на НАТО. Бившият министър-председател Александър Стуб, позициониран в десния център, и бившият външен министър Пекка Хаависто, от зелената левица, до голяма степен са единодушни относно приоритетите на страната в областта на външната политика и сигурността. Сред тях са запазването на твърда линия спрямо Москва, укрепването на връзките в областта на сигурността и необходимостта от оказване на помощ на Украйна. През последните дни на кампанията обаче се очертаха малки различия в стила и подхода на кандидатите.

До известна степен това е разлика в стила, а може би и малко във вкуса. Те имат много сходни позиции, когато става въпрос за ключови въпроси. Но може би различията са на ниво ценности.

Юхана Аунеслуома, професор по политическа история в Университета в Хелзинки

Стуб и Хаависто се разминават в позицията си по хипотетичния въпрос дали Финландия, която е нова членка на НАТО, би позволила транспортирането на ядрените оръжия на алианса през своята територия. За разлика от повечето европейски страни, президентът на Финландия притежава изпълнителната власт при формулирането на външната политика и политиката на сигурност заедно с правителството, особено по отношение на страни извън Европейския съюз като Съединените щати, Русия и Китай. 

Пекка Хаависто има може би по-глобалистичен произход и идеологическа настройка. Той е един от основателите на Зелената партия във Финландия. Така например въпросите на околната среда са много важни в дневния му ред. Александър Стуб от друга страна е политик, който може би е по-трансатлантически настроен в идеологическите си възгледи.

Юхана Аунеслуома, професор по политическа история в Университета в Хелзинки

Политик от консервативната Национална коалиционна партия, Стуб зае челното място на първия тур на изборите на 28 януари с над 27% от гласовете. Той е и фаворит за спечелване на президентския пост, както и за наследяване на изключително популярния президент Саули Нийнистьо, чийто втори шестгодишен мандат изтича през март.