Европа

Безпрецедентно: 300 000 служители спряха работа във Финландия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Безпрецедентна 24-часова стачка във Финландия.Около 300 000 работници спряха работа, което предизвика сериозни нарушения в образованието, здравеопазването и транспорта.Синдикатите настояват правителството да оттегли реформите на пазара на труда.

Ние се конкурираме на световния пазар. За да успеят там, работникът, работодателят и правителството във Финландия трябва да действат от общи позиции срещу конкуренцията.

Арто Сатонен – министър на социалната политика и заетостта

Реформите предвиждат повече гъвкавост при уволненията, намаляване на срока на общите трудови договори, ограничаване на правото на стачка и намаляване на обезщетенията при безработица. Предвижда се още първият ден от отпуска по болест да не се заплаща.

Правителството се аргументира, че реформите трябва да доведат до повишаване на конкурентоспособността и намаляване на бюджетния дефицит.

Икономиката на Финландия е изправена пред сериозни предизвикателства, след като нейният фондов пазар загуби повече от 10% от стойността си през миналата година. Страната е на последно място в индекса на сп. Economist за 2023 г от общо 35 държави.