Европа

Фон дер Лайен и Де Кро изслушаха исканията на протестиращите фермери

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На импровизирана среща председателят на ЕК и премиерите на Белгия и Нидерландия чуха оплакванията и исканията на протестиращите фермери. Тя се проведе в кулоарите на извънредния Европейски съвет в Брюксел. По-рано в четвъртък 1000 трактора се сърбаха пред Европейския парламент. Фермерите искат повече ресурси, за да могат да се изхранват от произведеното.

Освен това осъждат Зелената сделка на ЕС, която води до по-строги екологични стандарти.

Имахме много конструктивна и полезна среща. Изслушахме основните оплаквания и опасения на фермерите. Много е важно да намираме общи решения, да споделяме целите за опазването на природата, защото всички живеем в нея. А самите фермери са най-добрите посланици на природата.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

Фермерите са недоволни от административната тежест, свързана с Общата селскостопанска политика и Зелената сделка. Отбелязват спада в цените на пшеницата и зърнените култури. Белгийският премиер, чиято страна председателства Съвета на ЕС, иска да постави фокус върху проблемите на селското стопанство.

Виждаме, че те искат да бъдат партньори в екологичния преход. Положили са много усилия досега, но са изправени пред поредица от мерки, стоварващи се върху тях едновременно.

Александер Де Кро – премиер на Белгия

Договорите за свободна търговия също са обект на опасения за земеделските производители. Те отричат търговското споразумение с Меркосур, което ще улесни вноса на стоки, произведени при по-свободни стандарти.