Европа

Фермерите в Гърция са недоволни от нелоялната конкуренция на страни извън ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Черни знамена, клаксони и ковчези, качени на трактори. Гръцки фермери излязоха на протест по улиците на Солун с искания за по-високи доходи и финансова помощ. Стотици производители с тракторите си се насочиха към павилиона на ЕЛЕКСПО, където се провежда международното изложение Агротика. Техните искания си приличат с тези на европейските им колеги. Те твърдят, че намаляването на субсидиите, бързото нарастване на производствените разходи и нелоялната конкуренция от страни извън ЕС унищожават сектора.

Чуваме Европейският съюз да говори за своя "зелен дневен ред", но в същото време виждаме практически неограничен внос от трети страни, без никакъв контрол. Например картофи от Египет, за които не знаем как са произведени. Виждаме домати от Тунис, чесън и лимони от Турция... Стане ли въпрос за търговия, в Гърция се прилагат двойни стандарти.

Диамантис Диамантопулос – председател на асоциацията на фермерите в Серес

Въображаемите и умишлено начертани линии между социалните групи трябва да бъдат премахнати в един момент. Тук сме с идеята да се превърнем в китайската стена, на фронт на съпротивата, защото повишаването на цените - от нивите до рафтовете в магазините - убива нас, производителите, и вас, потребителите.

Янис Панагис – заместник-председател на асоциацията на фермерите в Серес

Мобилизацията на гръцките фермери ще продължи до края на селскостопанското изложение в Солун, което приключва в неделя.