Свят

Да оглавиш Мексико: Клаудия Шейнбаум има български еврейски корени

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Global_And
Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Централният площад на Мексико Сити „Зокало“ избухна във възторжени аплодисменти в понеделник, когато там се изправи новоизбраната първа жена президент на Мексико Клаудия Шейнбаум. Тя спечели убедително изборите още на първи тур с над 30 процента пред основната си конкурентка Сочитъл Галвес.

Веднага обеща, че ще следва политиките на своя политически ментор – сегашния държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор, включително социалните плащания за възрастните хора и студентите.

 

Ние ще поддържаме правителство на хората, от и за хората, и ще гарантираме всички социални програми на президента Лопес Обрадор.

Клаудия Шейнбаум – избрана за президент на Мексико 

Шейнбаум оглавяваше като кмет столицата Мексико Сити до миналата година, когато прие номинацията на управляващата лява коалиция да се кандидатира за президентските избори.

61-годишната Клаудия Шейнбаум пренаписа историята, след като бе избрана за президент още на първи тур и по този начин стана първата жена, избирана на висш държавен пост в цяла Северна Америка. Специалистката по климатичните промени не крие своя произход, а дори се гордее с него – тя е внучка на еврейски бежанци от България и Литва.

Родена е на 24 юни 1962 г в Мексико по времето на студентски бунтове и партизански движения.

"Идвам от еврейско семейство и се гордея с моите баба и дядо и с моите родители", пише Шейнбаум в изданието "Хорнада". Разказва, че нейната баба по майчина линия и дядо й – комунист - по бащина линия, са напуснали Литва и България заради гоненията на нацистите.

Тя е завършила физика и екологично инженерство, като съчетава ученето със студентски активизъм.

Шейнбаум влиза в политиката с настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е бил кмет на мексиканската столица от 2000 до 2006 г. В администрацията се заема с екологичните въпроси, които са стратегически в мегаполис с 9 милиона жители. Стои в основата на изграждането на второ ниво на околовръстната магистрала на Мексико Сити. 

Върнала се в университета през 2006 г, тя подпомага работата на Междуправителствената експертна група, следяща развитието на климатичните промени и получила Нобелова награда за мир през 2007 г. Шейнбаум допринася за работата на групата с опита си в областта на смекчаване на последствията от климатичните промени. 

 

Коя е Клаудия Шейнбаум и какви са българските ѝ корени - разказва още Ели Анави, заместник-председател на организацията на евреите „Шалом“ и роднина на Шейнбаум.