Свят

Преди президентските избори: Мексико отчита ръст на насилието срещу кандидати и граждани

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Mexico Kovchek Meksiko AP Снимка: AP

Насилието от картелите е не е нещо ново за Мексико. Кръвопролитията в латиноамериканската страна се увеличиха в навечерието на изборите на 2 юни, като април е най-смъртоносният месец тази година, сочат правителствени данни. Но кандидатите не са единствените, които са изложени на риск. Въпреки разпускането на Федералната полиция и замяната ѝ с Националната гвардия убийствата през април достигнаха почти същия исторически връх, както при първото встъпване в длъжност на президента Лопес Обрадор през 2018 г.

Не знам защо моето правителство, моят президент, не излезе с по-тежка ръка срещу тези картели. Чувствам се разочарован. Очаквах повече.

Анахи, гражданка на Хуитлак

Картелите разшириха контрола си в голяма част от страната и натрупаха пари - не само от наркотици, но и от легални индустрии и контрабанда на мигранти. Те също така се сражават с по-усъвършенствани инструменти като дронове, които хвърлят бомби, и самоделни взривни устройства. Само през последните седмици местните медии съобщиха, че трима души са били убити на магистралата, а други трима са били застреляни пред ресторант в съседна община. В град Хуитлак някои предприятия бяха затворени, а малцина се осмеляват да излязат по улиците. Училищата отмениха учебните занятия „до второ нареждане“ по молба на уплашени родители.

Когато телефонът ми звънне, се страхувам, че ще е от училището и ще кажат, че нещо се е случило с децата ми.

Анахи, гражданка на Хуитлак

Подобни изблици на насилие са често срещани в навечерието на избори. По данни на експерти, тази година в страната са убити най-малко 125 кандидати, а още повече са били заплашвани, нападани и отвличани.