Свят

Преди президентските избори в Мексико: Ще успее ли страната да се справи с климатичните изменения?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Заради изменението на климата, покачването на морското равнище и все по-силните бури, хиляди мили от бреговата линия на Мексико са били разрушени. В тази страна с население от близо 130 милиона души сушата е довела до сериозен недостиг на вода. Смъртоносните горещини изтощават хората и посевите. Водещият кандидат за президентските избори на 2 юни Клаудия Шейнбаум, която е учен в областта на околната среда и носителка на Нобелова Награда, обаче не фокусира кампанията си върху този проблем.

 

От една страна, Шейнбаум е опитен учен в областта на околната среда, помогнала е за разработването на политики за електрифициране на обществения транспорт в Мексико Сити и за измерване на замърсяването на въздуха. Но от друга страна, ако спечели, Шейнбаум ще продължи плана на Лопес Обрадор за увеличаване на производството на електроенергия от държавните компании, които в Мексико работят предимно с петрол и въглища.

Суман Найшадъм, Асошиейтед прес:

Докато много страни през последните години се отказват от изгарянето на изкопаеми горива като нефт и газ, които причиняват изменението на климата, президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор, насочи страната в обратна посока. Като държавен глава той внесе милиарди долари в петролни компании и настояваше за основен ремонт на енергийния сектор на страната, който увеличи производството на изкопаеми горива и възпрепятства инвестициите в проекти за възобновяема енергия. В основата на нейното мълчание изглежда е загадката, с която се сблъскват много лидери в лицето на изменението на климата: трябва ли да пожертват непосредствените политически и икономически нужди, за да се справят с дългосрочните промени, необходими за оцеляването на човечеството? Основният и опонент, Шочи Галвес, заяви, че ако бъде избрана, ще насърчава частните инвестиции в енергийния сектор. Бизнесдамата обеща да затвори окончателно рафинериите в щатите Нуево Леон и Тамаулипас през първите шест месеца от президентството си и предложи да трансформира държавната компания за нефт и газ в такава, която да произвежда и електроенергия, използвайки възобновяеми източници като геотермална енергия.