Свят

Клаудия Шейнбаум бе избрана за първата жена президент на Мексико

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Кандидатката на левицата Клаудия Шейнбаум, която има български корени, беше избрана за първата жена президент на Мексико. Тя спечели около 58-60% от гласовете, по данни на националния изборен институт. Резултатът е с над 30 процентни пункта повече от този на нейната основна опонентка – бившата дясноцентристка сенаторка Сочитъл Галвес. А центристът Хорхе Алварес Майнес остава трети с едва 9-10% от гласовете.

Шейнбаум, която е бивш кмет на Мексико Сити, се изправи пред привържениците си и обяви победата си за историческа и тържество на демокрацията.

Искам да ви благодаря, защото за пръв път от 200 години Мексико ще има жена за президент. Разликата е повече от 30 пункта. Трябва да кажем, че според първоначалните резултати от Националния изборен институт, ние имаме мнозинство в Конгреса на депутатите и вероятно в Сената.

Клаудия Шейнбаум – избрана за президент на Мексико


На изборите участваха милиони избиратели въпреки спорадичното насилие в провинциите, тероризирани от наркокартелите.

Най-големите избори в историята на Мексико, на които са избрани близо 20 хиляди служители, са и най-смъртоносните в съвременната история на страната. По време на кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота.

В изборния ден двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла.

Клаудия Шейнбаум ще има трудната задача да опита да се справи с организираната престъпност.

Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 октомври.