Свят

Фермери в Мексико настояват за строги мерки срещу безводието

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Докато сушата в Мексико продължава, земеделските производители в страната предприемат действия. Те твърдят, че интензивно използващите вода овощни градини с авокадо и ягодоплодни полета на търговски ферми пресушават потоците в планините западно от столицата. Фермерите организират екипи и отиват в планините, за да изтръгнат незаконните водни помпи и да разбият нелицензираните напоителни басейни.

През последните 10 години естествените водни басейни пресъхват, а водата се улавя, главно за да се използва за авокадо и горски плодове. В по-ниските части на района има села, в които вече няма вода.

Хулио Сантойо, активист

Сантойо изчислява, че по хълмовете около градът Вила Мадеро са се появили около 850 земни езера, облицовани с пластмаса, обикновено скоро след като плантаторите незаконно са изсекли или изгорили местната борова гора. Боровете помагат на почвата да задържа вода, докато авокадовите дървета я изчерпват.

Кметът на Вила Мадеро обвини външни лица за проблема.

„Има хора, които не са от нашата община, а идват тук и ни отнемат водата“, споделя Фройлан Алкаутер Ибара, кмет на Вила Мадеро.

Наркокартелите често печелят пари от незаконна сеч и изнудване на производителите на авокадо в Мичоакан. Жители на село Ел Сауз твърдят, че от 15 години молят собственика на земята да позволи на извора да тече надолу към тяхната общност.

Съществува сериозен риск да ни убият за това, че протестираме и искаме от правителството това, от което се нуждаем. Правителството трябва да ни подкрепи, да ни помогне и да освободи тези ресурси.

Франсиско Гомес Кортес, жител на близкото село

В миналото активистите около Вила Мадеро са били заплашвани, отвличани и бити. Жителите казват, че не искат да спрат изцяло водата на овощните градини и са предложили споразумение, според което на собствениците на земя да се дават 20% от водата от местните потоци, ако те позволят на останалите 80% да продължат да текат. Но отговор все още няма.

През март активисти организираха среща наблизо до езерото Пацкуаро, за да поискат от властите да направят нещо по отношение на бързо намаляващото ниво на водата. Правителството отдавна не прави почти нищо, за да ограничи производителите и да се бори с обезлесяването и отнемането на вода.