Свят

Тръмп и Харис се изправят в решаващ дебат: Кой ще го спечели?

От Euronews България Euronews България

Когато се пише историята на президентските избори в САЩ през 2024 г., единственият дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп ще бъде запомнен като събитието, което наистина е променило хода на надпреварата, пише в. "Ю Ес Ей Тудей".

Предишният телевизионен дебат в рамките на тази кампания коства на сегашния президент възможността да запази поста си. Няколко седмици след катастрофалното представяне на Байдън, той се оттегли от кандидатпрезидентската надпревара в полза на вицепрезидента Камала Харис.

Залогът преди днешния втори дебат от президентската надпревара между - този между Харис и Тръмп - е голям и за двамата кандидати, тъй като социологическите проучвания показват пренебрежимо малка разлика в подкрепата за тях, а до деня на изборите остават само два месеца. Опитът е на страната на Тръмп, а очакванията от Харис високи.

„Това, което ще бъде от значение в този дебат, няма да бъде само това, което казват кандидатите, но и как го казват и как изглеждат. Харис иска да внесе чувство на радост в кампанията си. Но как ще остане щастливият воин дори когато критикува Тръмп? Как ще се справи с историческия характер на своята кандидатура, в която може да стане първата жена президент? На обратния полюс е Тръмп. Той се чувства много удобно в телевизията. Той направи кариера там, също така е по-възрастният кандидат. Но пък не се е сблъсквал с подобни предизвикателства наскоро, като обикновено се ангажира с участия в приятелски настроени медии. В този случай ще се изправи пред въпроси, които не са му задавани по време на кампанията досега“, пише Джош Боак от „Асошиейтед прес“.

Форматът на предстоящия дебат ще бъде малко по-различен, в съответствие с набор от правила, които кандидатите договориха тази седмица.Няма да има публика на живо, нито встъпителни изявления. Микрофоните на кандидатите ще бъдат изключени, докато техният опонент се изказва. Двамата имат 90 минути да убедят зрителите в превъзходството си. Отговорите ще научим по телевизия ABC – пряко от Филаделфия, тази вечер в 21 часа местно време – около 4 часа българско в сряда сутрин.