Свят

Робърт Ф. Кенеди се отказа от надпреварата за президент на САЩ и подкрепи Доналд Тръмп

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Robert F. Kennedy Jr. AP Снимка: AP

Робърт Ф. Кенеди-младши заяви, че прекратява независимата си кандидатура за президент и вместо това ще подкрепи Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом през ноември. В речта си той заяви, че ще се стреми да премахне името си от бюлетините в щатите, в които се водят най-оспорваните битки, защото смята, че присъствието му ще помогне на Камала Харис. Той призна, че това решението е породило напрежение в семейството му, което е едно от най-уважаваните в средите на демократите.

Преди много време обещах на американския народ, че ще се оттегля от надпреварата, ако се превърна в спойлер. Спойлер е човек, който ще промени резултата от изборите, но няма шанс да спечели. В сърцето си вече не вярвам, че имам реалистичен път към изборна победа в лицето на тази безмилостна системна цензура и контрол над медиите. Взех сърцераздирателното решение да преустановя кампанията си и да подкрепя президента Тръмп. Това решение е мъчително за мен заради трудностите, които причинява на съпругата ми, на децата ми и на приятелите ми, но имам увереността, че това е правилното решение.

Робърт Ф. Кенеди младши, независим кандидат за президент

От своя страна по време на предизборната кампания в Лас Вегас Доналд Тръмп заяви, че за него е „голяма чест“ да получи подкрепата на Кенеди. Той го нарече „страхотен човек“ и заяви, че е „уважаван от всички“. Тръмп също обеща, че при евентуална победа ще направи комисия, която да работи по една от основните цели на Кенеди, а именно борбата с хроничните заболявания.

Повтарям обещанието си да създам група от водещи експерти, които да работят с Боби, за да проучат какви са причините за продължаващото от десетилетия нарастване на хроничните здравословни проблеми и детските болести.

Доналд Тръмп, кандидат за президент на Републиканската партия

Проучване на Ipsos от този месец показа, че подкрепата за Кенеди в национален мащаб е спаднала до 4 %. Тя представлява малък процент, но според мнозина все още може да бъде от значение в оспорваната надпревара между Тръмп и Харис.