Свят

Трима израелци са убити при стрелба на границата между Западния бряг и Йордания

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Global_And
Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Стрелец от Йордания уби трима израелски цивилни на граничния пункт на моста „Алънби“ на Западния бряг, преди силите за сигурност да го ликвидират. Жертвите са работили на граничния пункт, но не са военни или полицаи. Въоръженият мъж е шофирал камион, след което е слязъл и открил огън.

Стояхме на пункта и чакахме реда си. Пред нас имаше автобус, който претърсваха и камион. От кабината му излезе мъж и започна да стреля. Слава богу, че не постадахме.

Мохамад Уалид, очевидец

Военните са проверили превозното средство за наличие на експлозиви. Това е първата подобна атака от 7 октомври миналата година, когато палестинската ислямистка групировка „Хамас“ извърши нападение в южната част на Израел, довело до войната в ивицата Газа. Междувременно при няколко израелски удара, нанесени в западната сирийска провинция Хама, са загинали най-малко четирима души. Съобщава се и за над 10 ранени в покрайнините на град Майсаф.

 

Палестинска общност се завърна в селото Хирбет Занута след постановление на израелски съд

Миналата есен цяла палестинска общност избяга от малкото си село, намиращо се в окупирания Западен бряг, след многократни заплахи от израелски заселници, които в миналото са упражнявали насилие. След това, в рядко срещано потвърждение на правата на палестинците върху земята, това лято най-висшият израелски съд постанови, че разселените жители на Хирбет Занута имат право да се завърнат под защитата на израелските сили. Но завръщането им у дома е по-скоро горчиво, отколкото сладко.

През изминалите месеци почти всички къщи в селото, здравната клиника и училището са били разрушени. Приблизително 40 % от бившите жители досега са избрали да не се завръщат. Около 150-те души, които са се завърнали, спят пред руините на старите си домове.

Къщите и цялото село бяха разрушени, сред тях бяха и училището, селският съвет и здравната клиника. Това ни принуди да се върнем и да живеем на открито. Положението е изключително мизерно, но въпреки това ние сме непоколебими и оставаме на земята си, а с Божията помощ това изселване няма да се повтори.

Файез Сулиман Тел, ръководител на селския съвет на Хирбет Занута

Жителите на село Хирбет Занута отдавна са подложени на тормоз и насилие от страна на заселниците. Но след нападението срещу Израел от страна на Хамас на 7 октомври, което даде началото на войната в Газа, те казват, че са получили множество смъртни заплахи от израелците, живеещи в неразрешен аванпост наблизо. Той се управлява от Инон Леви, който е санкциониран от САЩ, Великобритания, ЕС и Канада за заплахи към палестинските си съседи.

Гражданите споделят, че са съобщили за заплахите и нападенията на израелската полиция, но не са получили почти никаква помощ. По данни на ООН оттогава насам повече от 1500 палестинци са били разселени, заради насилието, причинено от израелските заселници, и много малко от тях са се завърнали по домовете си.