Свят

Ситуацията на Западния бряг: Израелски войски се изтеглиха от Дженин

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Жителите на бежанския лагер Дженин се възстановяват след продължилата цяла седмица израелска военна операция на Западния бряг. Десетки загинаха, а къщи, улици и ключова инфраструктура бяха разрушени. По данни на палестинското министерство на здравеопазването най-малко 36 палестинци са били убити - 21 от тях от провинция Дженин. Повечето от загиналите са обявени за членове на въоръжени групировки, но министерството твърди, че сред убитите има и деца. По време на сраженията в Дженин е убит и един израелски войник. Израел твърди, че мащабните нападения на територията са имали за цел да ликвидират войнствени групировки и да предотвратят нападения. Палестинците се опасяват от разширяване на войната в Газа.

На шестия ден от израелската военна операция, те поставиха бомба в джамията Ал Ансар. бяхме принудени да напуснем, защото нямаше електричество, вода и хранителни запаси. Тук има малки деца, момичета и дори бременни жени. Страхувахме се, че отломки от джамията ще ни ударят.

Джалал Абу Есвис, жител на бежанския лагер в Дженин

Нападението в Дженин беше опустошително за палестинските цивилни граждани. Водоснабдяването и електроснабдяването са прекъснати. Линейките, които евакуират ранените се забавят по пътя към болниците, докато израелските войници претърсват територията за бойци на Хамас. По време на операцията в северната част на Западния бряг бяха нападнати и град Тубас и бежанският лагер Ал-Фараа.