Свят

Нетаняху: Войната в Газа ще свърши, когато победим окончателно Хамас

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Премиерът на Израел настоя, че страната му трябва да продължи да контролира стратегическия Филаделфийски коридор по границата между Газа и Египет.

Тази ивица земя е в центъра на последните преговори за спиране на огъня и Хамас иска пълно изтегляне на израелските войски от там.

Но Бенямин Нетаняху твърди, че контролът върху коридора Филаделфия е от жизненоважно значение, за да се гарантира, че палестинските бойци няма да получават оръжия през тайни тунели.

Краят на войната в Газа ще настъпи, когато Хамас вече не управлява тази територия. Когато ги изхвърлим оттам. За да направим това, трябва да удържим военна, но и политическа победа.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

И въпреки че Нетаняху поиска прошка от семействата на шестимата убити заложници в Газа, недоволството срещу него расте. Хиляди израелци излязоха на протести в Йерусалим и Тел Авив.

Пред личната резиденция на Нетаняху в Йерусалим се стигна до сблъсъци между демонстрантите и силите на реда.

Много роднини обвиняват премиера за смъртта на заложниците, тъй като според някои публикации, трима от тях е трябвало да бъдат освободени още в първата фаза на предложението за прекратяване на огъня, обсъждано през юли.

А президентът на САЩ Джо Байдън засили натиска върху Нетаняху, заявявайки, че той не прави достатъчно за финализиране на споразумение за примирие и освобождаване на останалите заложници в Газа.