Свят

В Тел Авив протестираха с настояване заложниците да бъдат освободени живи

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Стотици протестиращи се събраха в Тел Авив за трета поредна вечер. Те призовават правителството да постигне споразумение за прекратяване на огъня, което да върне у дома останалите заложници, държани в Газа. Протестът се проведе ден след като министър-председателят Бенямин Нетаняху отново настоя Израел да запази контрола върху границата на Газа с Египет.

Хамас настоява за пълно изтегляне на Израел като част от всяка сделка. Протестиращите твърдят, че времето за спасяване на заложниците, които все още са живи в Газа, изтича. Израел изчислява, че Хамас държи около 65 живи заложници, в допълнение към останките на около 35 други.

Надявам се правителството и армията да направят всичко възможно, за да ги върнат живи. Те трябва да се погрижат за заложниците и да приемат нещата на сериозно, а не да ги изоставят.

Емона Ор, сестра на заложника Авинатан Ор

Много от протестиращите държаха синьо-бели израелски знамена и жълти флагове, предназначени да символизират солидарността със заложниците. На някои от плакатите се виждаха надписи като „Сключете сделката“. Полицията се сби с някои от протестиращите, като арестува поне един човек. Демонстрациите избухнаха в неделя, след като Израел съобщи, че е открил телата на шестима заложници, които са били убити от бойци на Хамас в ивицата Газа.

Армията съобщи, че заложниците са били убити, когато войниците са се приближили към тунела, в който са били държани.

Междувременно, Съединените Щати заявиха, че работят усилено за финализиране на преговорите.

Работим денонощно, за да се опитаме да постигнем споразумение, защото вярваме, че то е в интерес на всички участващи страни. Ще работим, за да изготвим заедно с Египет и с Катар предложение, което според нас и двете страни трябва да приемат.

Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ

Съветът за сигурност на ООН планира да се събере в сряда, за да обсъди войната в Газа.