Свят

Главният претендент на Мадуро за президентския пост избяга в Испания

От Euronews България Euronews България
Edmundo Gonzalez Gonsales AP Едмундо Гонсалес. Снимка: AP

Бившият опозиционен за президент на Венецуела Едмундо Гонсалес е избягал от страната и е потърсил убежище в Испания, съобщи венецуелското правителство.

Вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес обяви, че правителството е решило да предостави на Гонсалес безопасно излизане от страната, само няколко дни след като е разпоредило ареста му, като целта е да се помогне за възстановяването на „политическия мир и спокойствие в страната“.

Гонсалес, който според няколко чуждестранни правителства е легитимният победител в президентската надпревара през юли, получи убежище в Испания.

Самият Гонсален и лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо все още не са коментирали развоя на събитията.

Междувременно лявоцентристкото правителство на Испания заяви, че решението да напусне Венецуела е било взето единствено от Гонсалес и той е отпътувал със самолет, изпратен от военновъздушните сили на страната.

„Испания е ангажирана с политическите права и физическата неприкосновеност на всички венецуелци“, заяви външният министър Хосе Мануел Албарес в социалната мрежа X.

Гонсалес, бивш дипломат, беше резервен кандидат в последния момент, когато на Мачадо беше забранено да се кандидатира.

Непозната за повечето избиратели, кампанията му бързо разпали надеждите на милиони венецуелци, отчаяни от развитието на страната след продължилото десетилетие икономическо падение.

Повечето западни правителства оспорват резултатите от изборите през юли, които обявиха за победител президента Николас Мадуро. Доброволци от опозицията, които са събрали протоколите от електронните машини за гласуване, твърдят, че Гонсалес е спечелил изборите.

Контролираният от Мадуро Национален избирателен съвет не оповести резултатите от над 30 000 машини за гласуване, обвинявайки за това предполагаема кибератака от Северна Македония.

Главният прокурор Тарек Уилям Сааб, верен съюзник на Мадуро, поиска ареста на Гонсалес, след като той не се яви три пъти във връзка с наказателно разследване за саботаж на изборите.

Сааб заяви пред репортери, че протоколите от гласуването, които опозицията е споделила онлайн, са фалшифицирани и са опит за подкопаване на Националния избирателен съвет.

Експерти от ООН и Центъра „Картър“, които по покана на правителството на Мадуро наблюдаваха изборите, излязоха със становище, че обявените от избирателните органи официални резултати не са достоверни.

В изявление за изборите експертите на ООН не потвърдиха претенциите на опозицията за победа, но заявиха, че публикуваните онлайн протоколи от гласуването изглежда притежават всички оригинални защитни елементи.