Свят

След изборите във Венецуела: Латиноамериканските страни се подготвят за миграционна вълна

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Обхванати от несигурност след силно оспорваните избори във Венецуела, държавите в Латинска Америка се подготвят за нова потенциална миграционна вълна. По данни на Агенцията на ООН за бежанците от 2014 г. насам страната са напуснали около 7,7 милиона венецуелци. Съседна Колумбия е приела най-голям брой мигранти, следвана от Перу, Чили, Бразилия и Еквадор. Междувременно, южноамерикански лидери поискаха пълно публикуване на резултатите от изборите във Венецуела. В Перу от венецуелските мигранти се изисква да притежават подходящи документи за влизане в страната. Но в Лима текстилната работничка Диана Яранга твърди, че много от тях нямат нужните документи. Тя издържа племенника си с увреждания и възрастната си майка и се притеснява, че пристигането на повече мигранти рискува да лиши перуанци като нея от работа.

 

Ние, перуанците, сме доста засегнати. Венецуелските имигранти нямат документи. Да кажем, че ако ние печелим по 60 соле на ден, те работят за 40 или наполовина по-малко. Така че това облагодетелства бизнесмените. Те наемат мигрантите, за да избегнат плащането на данъци и осигуровки. 

Диана Яранга, текстилна работничка в Перу

В Чили правителството на Габриел Борич обсъжда мерки за повишаване на сигурността по границите. То вече е затегнало изискванията към документите и влизането на чужденци с цел ограничаване на незаконната миграция. Въпреки че мнозинството от чилийците се съгласиха с позицията на президента Борич да не признае победата на Мадуро, жителите на една от най-богатите страни в Латинска Америка също така се противопоставят на предлагането на убежище.

 

Това, което не приемаме и заради което хората станаха толкова ксенофобски настроени, е проблемът с престъпността. Преди Чили беше мирна страна, а престъпленията бяха дребни и не толкова кървави. Сега имаме наемни убийства и отвличания. Това се е превърнало в рутинна част от ежедневието.

Хосе Пара, жител на Сантяго

Подобни настроения бяха подклаждани от десните политически партии в Чили, които предложиха крайни мерки. В Панама президентът Хосе Раул Мулино встъпи в длъжност, заявявайки, че ще спре потока на нелегалната миграция през страната си. Много от мигрантите преминават през джунглата Дариен с надеждата да достигнат до Съединените Щати. А това включва и предлагане на полети за доброволно депортиране на мигрантите. Според Върховния комисариат на ООН половината от венецуелските бежанци и мигранти в Латинска Америка и Карибския басейн не могат да си позволят три хранения на ден, нито пък имат достъп до безопасни жилища.