Свят

След президентските избори във Венецуела: Хиляди демонстранти остават в затвора

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Venezuela Protest

Членове на семействата на задържани демонстранти във Венецуела се събраха пред затвора в щат Карабобо. Те настояват роднините им да бъдат освободени. Демонстрантите бяха преместени в затвора Токуито, който има висока степен на сигурност. След президентските избори на 28 юли силите за сигурност са задържали над 2000 души за демонстрации срещу президента Николас Мадуро. По данни на местни правозащитни организации, 24 души са били убити по време на демонстрациите. Роднините се оплакаха от липса на информация и заявиха, че затворническите власти не допускат донесената от тях храна и вода.

Елиана Перес, казва, че синовете й са били задържани, след като са били насилствено извадени от дома им на 30 юли.

Синовете ми никога не са имали проблеми със закона. Синът ми е студент. Учи право, а от една година изучава криминалистика. Зет ми и брат му имат пекарна и продават сладкиши. Не е справедливо те да бъдат третирани като престъпници и да им бъдат повдигани обвинения за тероризъм.

Елиана Перес, майка на двама задържани

Сред арестуваните в цялата страна са журналисти, политически лидери, служители на предизборни кампании и адвокати. Паспортите на много от задържаните са анулирали. Местни правни организации заявяват, че от 22 юли насам са арестувани 1674 души. По данни на Националния избирателен съвет Николас Мадуро е получил 51% от гласовете, а кандидатът на опозицията Едмундо Гонзалес - 44%. А екипът на Гонзалес твърди, че той е спечелил 67%, като заявява, че разполага с 83% от машинното гласуване. Миналата седмица най-висшият съд на Венецуела потвърди победата на Мадуро. Световни лидери и организации обаче не признават резултатите. Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви в неделя, че блокът „остава изключително загрижен“ за последиците от президентските избори във Венецуела през миналия месец.