Свят

Върховният съд на Венецуела обяви Николас Мадуро за президент

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Maduro AP Снимка: АП, архив.

Най-висшият съд на Венецуела потвърди преизбирането на Николас Мадуро за президент след обвиненията за широко разпространени измами при гласуването през юли. Решението на Върховния трибунал на правосъдието идва в момент, когато ООН предупреди, че съдът не е независим и безпристрастен. Съдебната власт заяви, че е прегледала  материалите от изборния орган на страната, според които Мадуро е спечелил малко над половината от гласовете. 

 

След като Върховният съд извърши техническа и юридическа работа, въз основа на законите на съдебната власт на нацията, издаде историческо и окончателно решение. А ние казваме, че това решение е свято. Нека да има мир. 

Николас Мадуро, президент на Венецуела

Мадуро говори от притстанищния град Ла Гуайра, където откри статуя на покойния венецуелски лидер Уго Чавес. Кандидатът на опозицията Едмундо Гонзалес отговори на решението във видеообърщение. 

 

Ние спечелихме с огромно мнозинство и имаме списъци с резултатите, за да го докажем.

Едмундо Гонзалес, лидер на опозицията

Решението е поредният опит на Мадуро да потуши протестите и международните критики, които избухнаха след оспорвания вот на 28 юли. Той ръководи страната от 2013 г. и преизбирането му означава, че може да изпълнява длъжността си за още един шестгодишен мандат. От изборите миналия месец насам по време на антиправителствени демонстрации са били убити най-малко 23 протестиращи, а още около 2400 души са били арестувани, твърди ООН.