Цвят

Туристи ще плащат 2 евро, за да видят фонтана „Ди Треви“ в Рим

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

За всеки турист в Рим е традиция да хвърли монета във фонтана „Ди Треви“ и да си пожелае нещо. Резултатът е тълпи от посетители, които всеки ден се събират около бароковия паметник. Сега властите обмислят план за управление на туризма в един от най-посещаваните обекти в Рим: Билет от 2 евро за открития фонтан, който винаги е бил безплатен. Предложението на висшия служител по въпросите на туризма в града Алесандро Онорато идва, след като това лято италианският лагунен град Венеция изпробва спорна такса от 5 евро за достъп до града. Преди да влезе в сила, тя трябва да бъде обсъдена от градския съвет, но кметът на Рим Роберто Гуалтиери вече изрази подкрепата си.

Това е паметник, който всеки, който иска, може да продължи свободно да разглежда и снима. От мястото, където се намираме, това ще остане безплатно, но ако искам да седна на тези стъпала, тогава ще поискам две евро. А това е приблизително същата стойност на монетата, която ще хвърлите във фонтана, за да си пожелаете нещо.

Алесандро Онорато, общински съветник по въпросите на туризма

Градовете в цяла Европа се опитват да се справят с постоянно нарастващия брой туристи, които подхранват туристическата икономика, но все по-често създават хаос, като се събират на едни и същи забележителности. Онорато заяви, че се надява да изпробва входната такса, управлявана чрез система за резервации и QR код през зимата. Очаква се системата напълно да влезе в сила през пролетта на 2025 година.

Някои туристи подкрепят инициативата.

Аз подкрепям новата идея. Ако плащаме по две евро, ще имаме възможност да видим фонтана по-отблизо. Няма да има толкова големи тълпи.

Джерардина Ковиело, турист

Таксата ще се събира само от тези, които влизат по мраморните стъпала, водещи към фонтана. За гражданите на Рим няма да има такса.