Икономика

Румен Драганов: Малко над 13 милиона чуждестранни туристи ще са гостували у нас през 2024 г.

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Малко над 13 милиона чуждестранни туристи се очаква да е броят на посетилите България за 2024 г. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма.

По думите му летният сезон е стабилен, а от 15 август са започнали и намаления в цените. Очаква се обаче и втора силна вълна, която ще бъде в началото на месец септември, обясни още той.

Когато ние наблюдаваме числата от началото на годината, през януари, февруари и март отчитаме над 30% ръст в броя на пристигащи в България. Изведнъж обаче през месец юни ние отиваме на минус четири. Това, което се случва, е че в преброяването влиза и морето.

Той обяснява този спад с това, че много хотели в София и други големи градове работят по своята дигитална трансформация, а така машините за търсене са ги поставили много напред и са станали изключително леснодостъпни за туристите, но хотелите по морето видимо изостават в това отношение. Като цяло обаче туристите са много доволни от услугите у нас, коментира още той.

Румен Драганов обясни, че най-много оплаквания и връщане на суми по резервации има от германските и английски туристи.