Икономика

Проблемите със свръхтуризма: Местни в Португалия искат по-строг контрол

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Проучвания показват, че броят на чуждестранните туристи, посетили Португалия, се е увеличил със 7,5% в периода януари-юни. Това е най-доброто първо полугодие в историята и проправя пътя към още една рекордна година, сочат официални данни.

Пенсионерката Роза Алвеш казва, че туризмът се отразява лошо на местните. Роза живее на еднопосочната улица, която води местни жители и туристи до една от най-впечатляващите панорамни гледки в Лисабон. 

 

Туристите се учеличават с всеки изминал ден. Винаги идват, когато е слънчево. Имаме нужда от някакъв контрол. Навсякъде в района нещата се влошават. 

Роза Алвес, местна жителка

Съседите й са се преместили, а чужденците идват все по-често заради по-евтините цени на жилища под наем. Световният съвет по пътувания и туризъм прогнозира, че секторът в страната ще нарасне с 24% спрямо нивата от 2019 г. Очаква се туризмът да представлява около 20 процента от националната икономика. Този месец Лисабон обяви плановете си да намали наполовина броя на колите, които могат да превозват туристи в града, и да изгради повече места за паркиране за тях. Това се случва след като местните жители продължиха да алармират, че превозните средства блокират движението и създават допълнителни рискове за жителите. 

 

Замърсяването, липсата на мобилност, проблемите с безопасността притесняват хората. Ако има спешен случай, пожарната кола или линейката дори могат да бъдат блокирани от туристическия поток. 

Мадалена Мартинс, жителка на Синтра и активистка 

Повече от 3 милиона души всяка година посещават планините и замъците на Синтра, която отдавна е един от най-богатите региони на Португалия заради прохладния си микроклимат и пейзажи. Активисти твърдят, че предприетите мерки за ограничаване на туризма не са достатъчни. Те са създали асоциация, чиято цел е да постави жителите на първо място. 

Не възнамеряваме да тормозим туристите, това изобщо не е нашата цел. Искаме туристите да станат наши съюзници и да разберат, че тук има проблем. 

Мадалена Мартинс, жителка на Синтра и активистка 

Активистите също така искат повече ограничения за броя на разрешените автомобили и посетители. До края на март Агенцията по туризъм на ООН съобщи, че над 285 млн. туристи са пътували в международен план. Това е с около 20% повече от първото тримесечие на 2023 г. Европа остава най-посещаваната дестинация.