Цвят

В помощ на туризма: Град в Хърватия предлага стари имоти на крайно ниска цена

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Историческият хърватски град Воднян на полуостров Истрия започва проект за покачване на броя на населението. До Втората световна война районът е част от Италия и е заселен предимно с етнически италианци. Но след войната се оказва в тогавашна комунистическа Югославия. Тогава започва и обезлюдяването на града. Дори след като Хърватия става независима през 1991 г., населението продължава да намалява. Местните споделят, че въпреки демографските проблеми на града, туризмът там е много развит.

Мисля, че тук е различно от цялостната ситуация в Хърватия. Тук има възможности заради туризма. Много хора избират да останат да живеят в родния си град и си намират работа тук. Имаме много млади хора, които управляват малки предприятия, много от които са пряко или косвено свързани с туризма. Но имаме и процъфтяващ селскостопански сектор, особено отглеждането на маслини.

Еди Пастровичио, кмет на Воднян

Властите осъзнават, че трябва да се вземат мерки, за да се привлекат нови жители и предприятия в града. Следвайки стъпките на други свиващи се европейски градове, местната власт планира да продаде изоставени или разрушени стари имоти на ниска цена. Но има една уловка. Собствениците могат да отложат плащането за имотите за две години, при условие, че се ангажират да ги ремонтират и да се нанесат в тях. Така новите купувачи могат дори да избегнат плащането на имота. Разходите за ремонта ще бъдат приспаднати от първоначалната цена.

Решихме, че всеки от тези имоти ще трябва да получи оценка на стойността от окръга. Проектът за всеки имот ще трябва да бъде одобрен от общинския съвет. Това означава, че съветниците ще имат думата при оформянето на тези планове, преди да ги гласуват. Надявам се, че те ще бъдат отзивчиви към това предложение, защото цялата идея е да се стимулира растежът на града. В разцвета си Воднян е имал повече от 10 000 души. Днес населението ни е 5850 души.

Еди Пастровичио, кмет на Воднян

Първоначално са предложени 14 сгради. Те са привлекли над 140 оферти на купувачи. Градът е разположен в провинциален район на 10 км северно от пристанищния град Пула. Засега Воднян разчита, че новата схема за недвижими имоти ще обърне съдбата му и ще влее нова енергия в този някога процъфтяващ град.