Икономика

В разгара на туристическия сезон: Ресторантьори в Италия се борят за плажни концесии

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Във Фиумичино, крайбрежна ивица на час път с кола от Рим, концесиите за плажове и липсата на национален закон, който да ги регулира, както изисква ЕС, са основните теми, за които говорят местните плажни заведения. Но вместо да обявят стачка, както направиха други, около 10 местни собственици на предприятия се обединиха в случай на евентуални публични търгове, които скоро могат да ги лишат от лицензите им. Вече повече от 10 години Италия не успява да се съобрази с директивата на ЕС, която има за цел да насърчи конкурентоспособността в сектора.

Целта на инициативата е да участваме в търговете, които сега изглеждат неизбежни, като използваме най-добрите си инструменти и умения като бизнес мрежа. Идеята ни е да споделим няколко проекта, които ще позволят на местната община да изпъкне и да получи най-висока оценка. Начинът, по който се управлява секторът, е уникален бизнес модел. Има толкова много семейства, които се издържат от него.

Марко Лепре, председател на мрежата от оператори на плажни клубове "Фиумичино

Някои браншови организации имат доверие в усилията на правителството за разрешаване на спора.

Подготвяме се за всеки възможен търг. Надяваме се, че правителството ще изиграе своята роля при осъществяването на връзката с Европейската комисия в тези много сложни и изтощителни преговори. Правителството на Мелони излезе с официален документ за водене на преговори за реформа с Европейската комисия. Това се прави за първи път от 15 години насам.

Марко Маурели, президент на "Federbalneari Italia"

Елеонора Поли работи в мозъчен тръст, който се занимава с политиките на ЕС, и е отразила въпроса.

Италия рискува да получи много солени глоби. Това не е проблем, започнал с правителството на Мелони, а проблем, с който Италия се занимава от години. Необходим е национален закон, за да се установи как следва да се подновяват концесионните разпределения.

Елеонора Поли, ръководител на "Centro Politiche Europee", Рим

Тъй като до края на срока за справяне с проблема остават няколко месеца, се очаква операторите на плажни клубове да продължат борбата си.