Европа

Такса "найлонова торбичка": Еколози отчитат 80% спад от боклуци по плажовете на Англия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Плажът Брайтън на южното крайбрежие на Англия далеч не е толкова чист. Чистачите просто не могат да се справят с прилива на пластмаса и други боклуци. Но според годишното проучване на Дружеството за опазване на брега на морето вече има по-малко пластмасови торбички. Според тях те са намалели с 80 %, откакто преди десетилетие беше въведен данък от пет британски пенса. Базираната в Обединеното кралство благотворителна организация сега настоява новото правителство на страната да въведе депозити за пластмасови бутилки - схема, предложена преди няколко години. Лизи Прайс от Обществото за опазване на морската среда казва, че намаляването на броя на торбичките показва, че финансовите стимули работят. 

 

Това е наистина невероятен пример, който доказва, че е имало проблем и една проста такса е имала наистина положителен ефект за нашата околна среда.

Лизи Прайс, ръководител на плажната охрана, Дружество за опазване на морето

По данни на Програмата на ООН за околната среда всяка минута в света се купуват един милион пластмасови бутилки. Всяка година се използват пет милиарда найлонови торбички, а половината от всички пластмасови изделия се използват еднократно, след което се изхвърлят. Според учените намаляването на производството е от съществено значение.

 

Не мисля, че можем да решим кризата с пластмасата само с помощта на управлението на отпадъците, защото не можем да управляваме всичко. Знаем, че има неправилно управлявани отпадъци, знаем, че когато замърсяването с пластмаса навлезе в околната среда, то ще попадне на места, които просто не можем да почистим.

Люси Уудъл, морски биолог, Университет на Ексетър

Почистването на плажовете, обаче, едва ли ще направи голяма промяна. Новото правителство на Обединеното кралство заявява, че ще разгледа отново възможността за въвеждане на схема за депозит за бутилки и иска да сключи обвързващ глобален договор, който да намали производството на пластмаса.