Свят

Млади еколози пресъздават експедициите на Чарлз Дарвин

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Изследователският кораб „Остерхелде“ е на двугодишна мисия с бъдещи учени, които изучават видовете, открити от Чарлз Дарвин, и разработват проекти за спасяването им.

Плаването следва курса на експедициите на английския биолог и естествоизпитател на борда на „Бийгъл“ от 1831-1836 г. Около 200 младежи от цял свят ще участват в проекта в продължение на две години. През април корабът хвърли котва на Галапагоските острови.

11 от 200-те участници изучаваха флората и фауната, където се открояваха някои видове бръмбари и морски костенурки.

Сара Дарвин е праправнучка на Чарлз Дарвин, работила е заедно с младежките лидери от „Дарвин 200“.

„Дарвин 200“ е иновативен проект. Дава възможност на млади хора от цял свят. Създаваме общност от младежди лидери, учени, оператори. След като се върнат от експедицията, тези хора ще се върнат в собствените си страни с новополучените знания и ще допринесат за опазването на природата.

Сара Дарвин – праправнучка на Чарлз Дарвин

Дарвин отплава през 1831 г на петгодишно пътешествие, преминавайки край Южна Америка и стигайки до Австралия и Нова Зеландия.

Посещението на Галапагоския архипелаг е една от най-известните спирки. Ученият е бил на 22 години, което е напуснал Обединеното кралство.

Проектът прави редица неща. Привлича млади хора на възраст от 18 до 30 години. Някои от тях имат научна подготовка, други са отдадени на мисията за опазване на природата. Садят дървета от 8-годишни. Чули са за проекта и кандидатстват. Ако бъдат приети, заминават за някъде, например за Галапагос. Идеята е да дадем знание на тези хора, но те също ни учат на различни неща.

Сара Дарвин – праправнучка на Чарлз Дарвин

Тримачтовата шхуна „Остерхелде“ напусна пристанището на Плимут на 14 август 2023 г. Той служи като плаваща лаборатория в открити води и в пристанищата.

Мисията ще продължи до 20 юли 2025 г, когато плавателният съд ще се върне в Англия.