Цвят

На пътешествие с кораб: Изследователи тръгват по стъпките на Чарлз Дарвин

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Преди близо два века Чарлз Дарвин публикува своята теория за еволюцията, която променя разбирането за света и за природата. Днес изследователи тръгват по пътя на британския учен, който плава с кораба си "Бийгъл" в продължение на пет години.

Плавателният съд, с който пътуват, ще акостира на общо 32 пристанища. Очаква се в проекта да се включат най-малко 200 души от цял свят.

Когато кажем "Чарлз Дарвин", мнозина се сещат за старец с брада, който е напусал много важни книги за еволюцията и по други теми. Но, разбира се, когато започва околосветското си пътуване, е само на 22. Целта е да обучим за бъдещето най-добрите млади природозащитници, на около 20-25 години. За да променят света утре.

Стюард Макферсън, основател на "Дарвин 200" и ръководител на проекта

На всяко пристанище нидерландският кораб "Остершелд" ще пуска котва за около две седмици. Така пътуването му ще продължи близо две години. Плавателният съд вече е бил на Канарските острови и в района до африкански континент. Преминал е и през бразилското крайбрежие.

Активистите на борда обръщат внимание и на грижата за природата.

Прекомерният риболов се отразява на популациите в океана - колкото повече ловим, толкова по-малко храна има в океаните за животни като китовете. Има и твърде много кораби, които причиняват прекалено много морски шум и сблъсъци.

Иро Цармпопулу-Фокиану, екоактивист

Младежи ще очакват кораба на всяко пристанище, за да разговаря с учени за откритията и знанията в сферата на биологията. Така наречените "лидери на Дарвин" заснемат цялата си експедиция и ще я покажат в социалните мрежи.