Цвят

Ново изследване се опитва да намери отговор: Какъв е произходът на Луната?

От Euronews България Euronews България
Big Bang Vselena Kosmos Художествена представа за удара на Тея със Земята. Снимка: НАСА / JPL-Caltech

Едно от последните изследвания на мистериозните петна близо до ядрото на Земята, твърди, че тези петна всъщност са останки от стара малка планета, която се е сблъскала със Земята преди 4,6 милиарда години. От този удар се образувала и Луната, се твърди в проучването. Планетата, наречена от учените Тея, се предполага, че има размери, подобни на Марс. Учудващото обаче е, че няма следи от нея в астероидния пояс на Слънчевата система.

Тези петна бяха открити през 80-те години на миналия век от учените, като едното бе намерено под Африка, а другото под Тихия океан. Те имат необичаен състав и неизвестен произход, представлявайки загадка за учените в продължение на над 40 години.

В настоящото изследване се посочва, че голяма част от планетата Тея била погълната от Земята. А именно с това събитие се обясняват и мистериозните петна. Останалите отломки се събрали, за да създадат Луната, която днес обикалянощното небе и влияе на множество процеси.

Тази теория, наречена "Хипотеза за гигантски удар", би обяснила много характеристики между Луната и Земята.

Въпреки всичко това, остава една голяма загадка: Какво се е случило с Тея? В Слънчевата система не са намерени останки от планетата, а учени изразяват предположения, че те са се смесили във вътрешността на Земята.

Анимация На Новооткритите Региони Дълбоко В Земята, Базирана На Сеизмична Томография Графика Sanne Cottaar Wikimedia Commons Анимация на новооткритите региони дълбоко в Земята, базирана на сеизмична томография. Графика: Sanne Cottaar / Wikimedia Commons

Новата теория допуска още, че части от тази древна планета са останали непокътнати, заровени дълбоко под повърхността. Учените предполагат, че топлите плочи на Тея може да са се вградили в мантията на Земята след удара и са останали над ядрото на Земята на около 1800 мили (приблизително 2900 километра) под повърхността, както показва изследване, публикувано в списание "Nature".

Учените коментират: "Масивните петна под нашите крака са извънземни. Земята не само има „петна“, Земята има извънземни петна! Всяко от тях е два пъти по-голямо от Луната."