Цвят

Млад мъж приютява над 400 улични кучета

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

С помощта на международни организации за защита на животните един учител в Косово превръща мечтата си в реалност - открива приют за бездомни кучета. Към момента той се грижи за над 400 четирикраки любимци.

В приюта на Лулзим Пренку в косовското село Бакши са приютени около 400 кучета от местния район. Всеки път, когато види улично куче, Лулзим го прибира. Други са доведени от граждани или организации. Отдаден на кучетата, 32-годишният мъж осъзнава, че малкият приют в дома му не е достатъчен, затова настоява да се отвори много по-голям.

Прибираме кучетата от улицата. Тези, които се нуждаят от грижи отиват при ветеринарен лекар. Ваксинираме ги, кастрираме ги и стават готови за осиновяване. В момента, в който едно куче дойде в приюта, то е годно за осиновяване.

Лулзим Пренку, собственик на приют за кучета

Свободно движещите се кучета, много от които са изоставени от предишните собственици и са намерени на улицата, често могат да се превърнат в проблем в градовете. Когато никой не се грижи за тях, те могат да огладнеят и дори да нападат хора. Пренку смята, че всичко, от което се нуждаят, е любов, храна и грижи. Кучетата в приюта са от всички породи - от малки пинчери до големи добермани и питбули.

Когато дойдат тук, ние ги проверяваме дали са добре, дали имат проблем, дали се нуждаят от грижи. След това продължаваме с почистването и хигиената им. След това ги занимаваме с различни дейности, като например да ги изведем на разходка. Те имат нужда от разходки, различни игри и от всичко останало, от което се нуждаят кучетата.

Перпарим Паколи, гледач на кучета

Международни организации за защита на животните от Швеция, Германия и Съединените щати са предложили своята помощ и финансова подкрепа на приюта, който харчи между 6 и 8 хиляди евро месечно за храна, както и още толкова за ваксинации и здравни грижи. Пренку разказва, че напоследък броят на хората, които идват да осиновят кучета, се е увеличил. Той обаче първо разговаря с тях, за да научи как новите собственици ще се грижат за кучето. Досега са осиновени около 150 кучета от хора, идващи чак от Германия, Австрия и Швеция.