Икономика

Гърци сигнализират за нарушения при концесиите на плажовете

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Гражданска кампания в Гърция, наречена "движение за плажни кърпи", призоваваше за повече свободно пространство и по-лесен достъп до плажовете на страната.

Заведения на самия бряг и концесионери не предлагаха достатъчно място за свободно ползване на плажовете.

Тази година гръцкото правителство иска да сложи край на тези практики. То пусна мобилно приложение, наречено MyCoast ("Моят бряг"), чрез което потребителите могат да подават сигнали за нарушения в договорите за концесия.

Това е първият път, когато хората могат да видят къде са организираните плажове, т.е. законно отдадените на концесия от гръцката държава. Подготвихме приложението, гарантирайки пълна прозрачност. Всеки гражданин може да си го свали на мобилния си телефон и да види карта с отбелязани с кръгчета всички плажове, които са отдадени на концесия.

Димостенис Ананостопулос – генерален секретар на "Информационни системи и електронно управление"

Хиляди хора са изтеглили приложението и са подали сигнали за нередности.

За гръцките власти осигуряването на свободен достъп до плажовете е постоянно и голямо предизвикателство. Вече има близо 10 000 сигнала за нередности. Проверката дали концесионерите спазват закона е по-трудна през уикендите и в пиковите обедни часове, когато хиляди хора се стичат на плажовете, търсейки прохлада от жегите.

Симела Тухтиду – Euronews

Тези шезлонги са голям проблем, няма място къде да поставим нашите разтегаеми столове. Ако има някъде място, то е твърде малко. Някои фирми са ограничили пространството, което заемат. Повечето обаче спазват закона.

Дора – летовничка

Приложението MyCoast е достъпно и за туристи, които пристигат на почивка в Гърция. Засега е налично само на гръцки език, но в бъдеще ще бъде пусната и версия на английски.