Общество

Проверки по морето: НАП, КЗП и Икономическа полиция следят за нарушения по плажове и заведения за хранене

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Съвместни екипи на Министерството на туризма , КЗП, НАП и Икономическа полиция проверяват плажните ивици. Под прикритие - дегизирани с плажно облекло- шорти, чехли и бански, държавните служители се сляха с туристите и засилиха контрола край морето.

Служители на КЗП от ранно утро проверяваха всички спасителни постове, където освен наличното оборудване проверяваха и дали морските гардове имат разрешително и сертификат за изпълняване на тази дейност.

Проверяват се и плажни заведения на охраняеми и неохраняеми плажове, като само за ден са констатирани осем нарушения и съставени актове на търговците.

Служители на министерството на туризма също следят за осигуряването на задължителните дейности по договорните отношения по концесиите. В това число са водно спасяване и обезопасяване на прилежащата акватория, здравно и медицинско обслужване, наличието на указателни табели, спазването на задълженията за осигурен безплатен достъп в зоните за свободно разполагане.

От началото на сезона са извършени общо 170 проверки на охраняеми плажове,  съобщават от Министерството на туризма. Нарушителите са 6, съставени са 4 актове. Проверките продължават и през следващите дни, като сред проверяващите са и екипи на НАП и Икономическа полиция.