Свят

ЕС въвежда нови визи за гражданите на Обединеното кралство

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Пътуването за гражданите на Обединеното кралство след Brexit ще се промени. От 2025 г. британските пътници ще се нуждаят от безвизов режим ETIAS, за да посетят Европа, който ще струва 7 евро и ще изисква онлайн кандидатстване и допълнителни проверки.

Като майка с две малки деца пътуването е трудно в най-добрите моменти и е разочароващо да има още едно допълнително препятствие по пътя ни.

Флора Тру - жител на Лондон

Флора и Александър, които са на почивка у дома във Великобритания, са разочаровани, но не и изненадани от новата мярка. 

Бях твърд привърженик на оставането, така че предполагам, че това е просто още едно леко разочароващо препятствие, с което всички ние трябва да се сблъскаме в способността си просто да се чувстваме като свободна част от Европа. Но това е реалността на това, което се случи след вота от 2016 г.

Флора

От 2025 г. британските пътници ще се нуждаят от виза, известна като ETIAS, за да посещават повечето държави в Шенгенското пространство на ЕС. Новата система изисква подаване на онлайн заявление, заплащане на такса и биометрични проверки на границите. Ще се усложни ли пътуването и може ли това да се отрази на туризма в Европа?

Люк Ханрахан - Еuronews Великобритания

РОБ СТАЙНС, независим експерт по пътувания, прогнозира, че таксата от 7 евро може да не отблъсне британските туристи, но допълнителните усложнения са били очаквани.

За съжаление това е реалността на пътуванията след Брекзит, а от нас се иска да бъдем считани за трета страна след като напуснахме Европейския съюз. А това е допълнителна бюрокрация и допълнителни слоеве на сложност, когато става въпрос за пътуване. Но мисля, че ако погледнем в голямата схема на нещата, смятам, че е напълно приемливо и разбираемо, че ЕС иска да укрепи границите си. и за съжаление, това си има цена.

Роб Стайнс - експерт по пътуванията

Първоначално ще има гратисен период от поне шест месеца, през който изискването на ETIAS няма да се прилага стриктно. Това дава време на пътниците да се приспособят към новите правила.