Европа

Във Великобритания се провеждат първите избори след Брекзит

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В Обединеното кралство предстоят първите парламентарни избори след Брекзит. Риши Сунак, който е лидерът на консерваторите и сър Киър Стармър - лидерът на лейбъристите са двамата основни кандидати. По време на политическата кампания те предпочетоха да избягват темата за излизането на страната от Европейския Съюз.

И двете основни партии се опитаха да обсъждат Брекзит колкото се може по-малко. Причината от страна на консерваторите е, че Борис Джонсън беше избран с обещанието да осъществи Брекзит, но оттогава насам избирателите са доста разочаровани от постигнатото. Риши Сунак не иска да привлича вниманието върху това. А Киър Стармър и неговата партия се опитват да си върнат места в парламента.

Жоел Реланд, научен сътрудник

Сър Киър Стармър многократно е казвал, че ще съживи връзките между Обединеното кралство и Европейския съюз, които бяха обтегнати след Брекзит. Той изключва възможността за присъединяване към единния пазар или митническия съюз на Съюза, както и за възстановяване на свободното движение.

Струва ми се, че лейбъристите не са в изгодна позиция, защото непрекъснато повтаряха какво няма да направят и ограничиха способността си да договорят по-добра сделка със съюза.

Иън Бонд, заместник-директор на Центъра за европейска реформа

Анализаторите твърдят, че евентуално правителство ръководено от лейбъристите би могло да се стреми към повече сътрудничество с Европейския съюз в областта на сигурността и отбраната. Обединеното кралство е ключов партньор на НАТО и вече е одобрило подкрепа за Украйна. Но едно по-проевропейско лейбъристко правителство би могло да се стреми към още по-тясно сътрудничество с Брюксел.

Тази година по света се провеждат много избори с висок залог, които могат да наклонят геополитическия баланс. Възможното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом може да остави Европа по-самотна в защитата си и в поддръжката на Украйна. Изглежда, че Брюксел ще може да разчита на едно по-проевропейско правителство тук, в Лондон. То евентуално ще иска да работи по-тясно в областта на отбраната и сигурността.

 

Маред Гуин – Euronews