Свят

Преди изборите във Великобритания: Миграцията остава на фокус по време на кампанията

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В град Суиндън всеки пети човек е роден извън Обединеното кралство. В миналото градът е привличал чуждестранни работници. Британски медии съобщават, че през 2021 година броят им е достигнал над 47 хиляди. Някои жители твърдят, че притокът на мигранти е положителен и увеличава разнообразието в града.

Градът става мултикултурен. И това е добре. Като че ли това е, от което се нуждаем.

Ашър Греъм, собственик на бръснарски магазин

Студентката Стела изрази страх и тревога от начина, по който политиците използват миграцията в политиките си преди парламентарните избори на 4 юли. 

Наративът, който те разпространяват в момента, а именно това, че имиграцията има само негативи е наистина опасен. Това се превръща в обикновен расизъм.

Стела Джордж, студентка

От януари до юни тази година във Великобритания са работили 6,8 млн. чужденци - 20,7% от работната сила на страната. Според проучвания в страната, 43 процента от запитаните смятат, че имиграцията има отрицателно въздействие върху британското общество. 

Мисля, че се стигна твърде далеч. На някои места в Англия може да почувствате като аутсайдер в собствената си страна.

Джейми Караш, собственик на бизнес

Макар че резултатите варират в зависимост от местоположението, само в Лондон и Шотландия хората са по-склонни да твърдят, че имиграцията има положително въздействие. Запитаните също така смятат, че намаляването на имиграцията ще има отрицателно въздействие върху здравеопазването, хотелиерството, университетите и социалните грижи. Но са единодушни, че ще подпомогне кризата с жилищното настаняване.