Европа

Пациенти във Великобритания са били заразявани със замърсена кръв

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Британските власти и здравната служба на страната съзнателно са изложили десетки хиляди пациенти на смъртоносни инфекции чрез заразена кръв и кръвни продукти. Разследване в Обединеното кралство установи, че те са крили истината за това бедствие в продължение на десетилетия. Смята се, че около 3 000 души в Обединеното кралство са починали, а много други са останали със заболявания за цял живот, заради плазма, заразена с ХИВ или хепатит през 70-те до началото на 90-те години на миналия век. Скандалът се смята за най-смъртоносната катастрофа в историята на британската Национална здравна служба от нейното създаване през 1948 г.

Трагично е, че инфекциите са се случили, защото отговорните лица не поставиха безопасността на пациентите на първо място. Те изгубиха от поглед това, което се знаеше за рисковете от вирусни инфекции от кръвта.

Брайън Лангстаф, председател на разследването за заразена кръв

Лангстаф заяви още, че са били правени умишлени опити за прикриване на скандала и че има доказателства за унищожаване на документи от държавни служители.

Тази катастрофа не е била случайност. Хората вярваха на лекарите и на правителството, че ще ги предпазят. И тяхното доверие беше предадено.

Брайън Лангстаф, председател на разследването за заразена кръв

В продължение на десетилетия активисти се борят да разкрият истината и да осигурят компенсации от страна на правителството. През 70-те години на миналия век пациентите получават ново лечение, което Обединеното кралство внася от САЩ. Част от плазмата, използвана за производството на кръвните продукти, е била проследена до високорискови донори, включително затворници, на които е било платено да дадат кръвни проби. Тъй като производителите на лечението смесват плазма от хиляди дарения, един заразен донор би застрашил цялата партида. В доклада се посочва, че около 1250 души с нарушения на кръвосъсирването, включително 380 деца, са били заразени с ХИВ. Три четвърти от тях са починали.

Според разследването много от смъртните случаи и заболяванията е можело да бъдат избегнати, ако правителството е предприело мерки за справяне с рисковете, свързани с кръвопреливането или използването на кръвни продукти. Очаква се властите да обявят обезщетения на всички жертви в размер на около 10 млрд. паунда.