Общество

Лабораторията за кръвни проби на шофьори във ВМА ще работи 24 часа

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Няма да се откриват нови лаборатории за кръвни проби на шофьори, а ще се разширят настоящите. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг във Военно-медицинска академия, след като провери как работят лабораторията в лечебното заведение, в която се изследват кръвните проби на шофьори за употреба на алкохол и наркотици.

Капацитетът на лабораторията във ВМА ще бъде утроен, като се подготвя допълнителна апаратура и ще се работи на три смени 24-часа в денонощието.

"Променяме режима от натрупване на проби, защото няма капацитет, към изчерпване на тези натрупани проби и бърза обработка на новите. В момента освен ВМА работят лабораторията в МВР, МВР-болница и криминалистика", заяви акад. Николай Денков.

Премиерът добави, че идеята да се правят нови лаборатории е грешна и се работи в насока съществуващите лаборатории да се оборудват добре и да се подготвят още специалисти, които да работят в тях. 

"3-4 лаборатории са предостатъчно. Фокусът трябва да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които могат да обработват пробите, преди техния анализ, защото това е бавният етап", обясни Денков.

Началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски каза, че има натрупани кръвни проби на водачи след употреба на алкохол и наркотици от 25 април досега. Броят им наброява 900.

"В момента капацитетът на софийската лаборатория е около 50 проби седмично, надяваме се да можем да го увеличим тройно. Трябва да се обучат хора, да се увеличи щаба на ВМА в тази посока, ние ще го направим съвсем скоро. Ще бъдат увеличени с по 6 души. Това ще стане най-много до 2 месеца", заяви още Мутафчийски.